
Bokstart i Stockholms län
Bokstart är en verksamhet med syfte att stötta vårdnadshavare till små barn och andra vuxna i barns närhet att stimulera barnens språkutveckling. Bokstart bygger på samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och/eller förskola.
Vad är Bokstart?
Bokstart innebär att biblioteksmedarbetarna träffar familjerna en och en, i regel genom hembesök hos familjerna. Det är detta arbetssätt, samt bokgåvorna, man sett effekt av i studier i andra länder, där Bokstart och liknande så kallade early literacy-program förekommer.
Biblioteksmedarbetarna samtalar med vårdnadshavarna om att sjunga, prata, rimma och läsa med barnen. Betoningen är på det lustfyllda, samt att familjerna ska använda sitt/sina språk tillsammans med barnen. Barnen får böcker i gåva i samband med besöket.
Det första hembesöket brukar äga rum när barnen är sex månader gamla. Många bibliotekarier vittnar om vårdnadshavarnas förvåning över barnets intresse för boken redan då! I de fall då biblioteket gör uppföljande besök äger de rum vid ettårsåldern, och i en del kommuner bjuds familjerna in till exempelvis teaterföreställningar i biblioteket när barnet blivit ytterligare lite äldre.
Arbetssätt beror också på vilken samarbetspartner biblioteket har i projektet, barnhälsovården eller förskolan. Bokstart sträcker sig upp till tre år, och då går de flesta barn i förskolan.
Bokstart i Stockholms län
Flera kommuner i Stockholmsregionen har tidigare drivit hembesöksprojekt med stöd av Kulturrådet. I flera har projekten övergått till ordinarie verksamhet, men ofta i en begränsad omfattning. Haninge, Botkyrka, Sundbyberg, Södertälje, Sigtuna, Sollentuna, Danderyd, samt Järva inom Stockholms stadsbibliotek driver eller har drivit Bokstartsprojekt.
Regionbiblioteket stödjer projekten och verksamheterna efter vilka behov som uttrycks. Vi har erbjudit fortbildningsinsatser om exempelvis flerspråkig språkutveckling och utvärdering. Två gånger om året bjuder regionbiblioteket in till nätverksträffar med syfte att dela erfarenheter.
Mer läsning om Bokstart
Här har vi samlat länkar till mer läsning om Bokstart.
På Bokstarts hemsida finns mer information och fortbildning om små barns språkutveckling i form av filmer och texter, inspiration och material.
Till Bokstarts webbplats(Extern länk)
Om du vill ta del av utvärdering av Bokstart i Sverige, samt internationell forskning finns Kulturrådets rapporter.
Till rapporten "Bokstart i Sverige"(Extern länk)
Till rapporten "Bokstart i världen"(Extern länk)
För en internationell utblick finns även brittisk och dansk forskning om Bookstart respektive Bogstart.
Forskning om Bookstart (Storbritannien)(Extern länk)
Forskning om Bogstart (Danmark)(Extern länk)
Rapport om Bogstart (Danmark)(Extern länk)
Gertrud Widerberg, bokstartssamordnare i Göteborg, har varit med sedan starten av Bokstart i Sverige. Hon har skrivt boken "Vi vet inget om dom vi möter – tankar och erfarenheter från tio år med Bokstart". Hon har också skrivit om sina erfarenheter i en artikel på Digiteket.
- Senast granskad: 9 januari 2025