
Barn och unga på bibliotek
Verksamheten för och med barn och unga utgör en stor del av bibliotekens verksamhet, och medierna brukar stå för drygt hälften av alla utlån. Barn och unga är prioriterade i bibliotekslagen och i många styrdokument även på regional och lokal nivå.
Att prioritera
Vad innebär det att prioritera barn och unga? Det finns säkert flera svar på den frågan, och det borde vara något som resoneras om på biblioteken.
Ett sätt att prioritera är att barnverksamhetens behov av medier, personal och andra resurser, samt rummets storlek och utformning tillgodoses först. Inte nödvändigtvis att medieanslaget ska vara större än anslaget för medier för vuxna. Hör gärna av dig om du vill samtala om den här frågan!
Nätverk biblioteksverksamhet för och med barn och unga
Regionbibliotek Stockholm erbjuder nätverk med inriktning på barn- och ungdomsverksamhet på folkbibliotek. Genom nätverken erbjuds du träffar där du kan träffa biblioteksmedarbetare från hela länet.
Bokstart
Några kommuner i länet arbetar med Bokstart: hembesök till familjer med små barn, för att inspirera vårdnadshavarna om hur de kan stödja barnens språkutveckling. Regionbibliotek Stockholm bjuder in till träffar efter kommunernas önskemål.
Fortbildning
Vi på Regionbibliotek Stockholm erbjuder dig som arbetar på folkbibliotek fortbildningar, kurser och handledning. För dig som arbetar med biblioteksverksamhet riktad mot barn och unga erbjuder vi en årlig konferens, Barn, bibliotek och forskning, kurser i olika metoder och arbetssätt och föreläsningar om angelägna ämnen. Vi arrangerar också träffar inom olika områden, där du som biblioteksmedarbetare delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter, så att vi bygger kunskap tillsammans. Alla aktiviteter hittar du i vårt kalendarium.
Språktåget
Språktåget är en metod och ett material som underlättar för folkbibliotek, logopedi, barnhälsovård och öppen förskola att inspirera vårdnadshavare till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina små barn.
Barn, bibliotek och forskning
Varje år anordnar vi konferensen Barn, bibliotek och forskning som lyfter forskning som är relevant för dig som arbetar med barn och unga på folkbibliotek. Konferensen är ett sätt att länka samman folkbiblioteken, forskning och lärosäten. Detta för att höja kompetensen, samt att utveckla folkbibliotekens verksamhet med fokus på både teori och praktik.
Dubbelt prioriterade målgrupper
Enligt bibliotekslagen ska folkbibliotek ägna särskild uppmärksamhet åt barn, personer med funktionsnedsättning, annat modersmål än svenska och personer som tillhör en nationell minoritet.
Barn med funktionsnedsättning eller som har ett annat modersmål än svenska eller tillhör en nationell minoritet är därmed dubbelt prioriterade.
Ett sätt att prioritera de barnen är att låta förberedelserna inför aktiviteter riktade till dem få ta mer tid i anspråk. Ett exempel: För att göra ett biblioteksbesök så bra som möjligt för en barngrupp från en resursförskola, kanske du behöver besöka dem på förskolan först, och även samtala med pedagogerna.
Barnkonventionen
FN:s konvention och barnets rättigheter är svensk lag 2020. Det innebär att vi alltid ska ha barns bästa för ögonen när vi fattar beslut som rör dem. Det finns flera artiklar i konventionen som är särskilt intressanta för dig som arbetar på bibliotek.
Läs mer om barns rätt på bibliotek i denna rapport av Pia Borrman.
Länk till Barnkonventionen på bibliotek (Kommer strax)
Mer information
- Senast granskad: 2 januari 2025
Du kanske också är intresserad av
Tillgänglighet och bibliotek
Alla invånare, oavsett funktionsförmåga och förutsättningar, ska ha likvärdig tillgång till bibliotekens lokaler, webb, medier, information och aktiviteter.Språk och nationella minoriteter
Folkbiblioteken ska prioritera personer med andra modersmål än svenska samt nationella minoriteter.Språktåget
Språktåget syftar till att främja små barns språkutveckling. Beställ material till ditt bibliotek och inspireras av goda exempel.Nätverk för dig som arbetar på bibliotek
Vill du utvecklas och lära dig mer i din roll? Våra nätverk inom olika ämnesområden vänder sig till dig som arbetar på folkbibliotek.