Ny planskild korsning vid Frescati
Tillbaka till huvudprojektet: Roslagsbanan
Tillbaka till huvudprojektet: Roslagsbanan
För att göra Roslagsbanan mer säker och förbereda för framtidens trafikering bygger vi en ny planskild korsning vid Frescati i Stockholm. Biltrafik kommer passera under järnvägen och gång- och cykeltrafikanter kommer vara separerade från biltrafiken via en upphöjd sektion.
Flera övergångar längs Roslagsbanans har byggts om till mer säkra planskilda korsningar. Genom att tåg och övrig trafik korsar banan i olika plan ökar säkerheten markant. I och med att vi bygger bort bommanläggningen ökar vi även framkomligheten och tillgängligheten till Nationalstadsparken.
Arbetena pågår från början av 2022 till försommaren 2023. Den nuvarande plankorsningen hålls öppen under hela byggtiden. Framkomligheten till parkeringen påverkas av arbetena och en del av parkeringen kommer användas som arbetsområde. Under sommaren 2022 stängs hela Roslagsbanan av.
När tågen började gå igen efter sommarens arbeten har nya betongbroar kommit på plats vid Frescati och vid Portvägen i Enebyberg.
Nu intensifieras arbetena med de planskilda korsningarna i Enebyberg i Danderyd och Frescati i Stockholm. För att kunna få de nya broarna på plats är hela Roslagsbanan avstängd från midsommar och fram till 13 augusti. Under tiden ersätter SL tågtrafiken med buss.
Efter årsskiftet påbörjar SL bygget med en ny planskild korsning vid Frescati. Inför arbetena får nu träd flytta istället för att avverkas.
Här kan du registrera ditt mobilnummer för att få akut störningsinformation direkt i mobilen. Vi använder sms-utskick när en plötslig förändring sker som vi inte hunnit lägga ut här på webbplatsen.
Aktuella arbeten
Betongarbeten och återfyllning runt sponten pågår samtidigt som ledningsomläggning och de anslutande vägarna till den nya korsningen färdigställs.
Arbeten pågår vardagar klockan 07.00-19.00 samt lördagar klockan 07.00-14.00.
Observera att på grund av våra arbeten är det begränsat med parkeringsmöjligheter på platsen. Vi hänvisar till parkeringen under Roslagsvägen, vid rondellen eller på Bergiusvägen.
Gustafsborgvägen utmed parkeringen vid Plantagen är avstängd och används som arbetsområde. Följ de orangea skyltarna för trafikomledning till den tillfälliga byggvägen över parkeringen.
SL bygger en ny planskild korsning cirka 75 meter söder om den nuvarande övergången.
Korsningen vid Frescati har hittills varit en av de mest olycksdrabbade platserna på Roslagsbanan. All trafik på Roslagsbanans tre grenar passerar denna korsning med cirka 400 tåg per dygn i bägge riktningarna. Som mest passerar 30 tåg i timmen och i framtiden kan det bli en ökning till 40 tåg i timmen. Under högtrafik innebär detta att bommarna fälls väldigt ofta. Trafiken in i området till Bergianska trädgården och Plantagen är omfattande, speciellt under sommartid.
Idag är korsningen reglerad med signaler, bommar och även hinderdetektor, som installerades under hösten 2014. Det innebär att om en bil fastnat mellan bommarna stannar tåget automatiskt. För att öka säkerheten ytterligare bygger vi nu en planskild korsning så att bilar, gång- och cykeltrafikanter på ett tryggt och säkert sätt ska kunna passera under järnvägen. Samtidigt är målet att förbättra trafiksäkerheten utan att göra intrång i området, som tillhör nationalstadsparken där det historiska landskapets natur- och kulturvärden inte får komma till skada.
Arbetetena började under januari 2022. Den nuvarande järnvägskorsningen stängs först när den nya planskilda lösningen är klar under våren/sommaren 2023 så under byggtiden kommer det alltid vara möjligt att passera.
Alla lösningar och arbeten anpassas till att vi befinner oss i den Kungliga nationalstadsparken. Exempel på detta är höjden i den nya tunneln som är 3,5 meter istället för det "vanliga" 4,7 meter för att minimera fotavtrycken i parken. Höjden kan påverka höga lastbilar och vissa turistbussar, de får i framtiden parkera på andra sidan (östra sidan) så att passagerarna får gå sista biten.
Gång- och cykelbanan är något smalare än vanligt, likaså bilvägen. Även detta för att göra ett så litet ingrepp i parken som möjligt. Vanliga bilar kan mötas i tunneln, medan bredare fordon kan få svårare att mötas. Själva tunneln är även relativt kort med sina knappa 10 meter.
Stort vikt läggs vid material i tunneln samt på växtval och belysning. Tunneln blir den nya entrén till Bergianska.
Bakom den valda lösningen ligger många år av utredningar. Totalt har 25 olika alternativ utretts för att hitta den bästa platsen för den nya korsningen. En av de avgörande faktorerna var hänsyn till träden i parken. Vi har nu endast behövt ta ner en lind i allén. Två lindar har flyttat in i den äldre lindallén längs med Roslagsbanan. Åtta träd har fått flytta till andra platser inom parken eller till det nya Albanoområdet. Totalt har vi tagit ner åtta träd och tre av dessa har blivit faunadepåer i parken för att gynna den biologiska mångfalden.
Vi bygger passagen, eller tunneln, vid sidan av banvallen. Under trafikavstängningen sommaren 2022 grävde vi bort befintligt spår och sköt in den färdigbyggda tunneln i sitt rätta läge. Efter det återbyggde vi spåren ovanpå tunneln.