Nya tåg på Roslagsbanan

Fler dubbelspår på Roslagsbanan kommer att ge bättre flöde i trafiken och minska risken för störningar. För att fler ska kunna åka kollektivt i nordostsektorn behövs även fler tåg. Dagens tåg har rustats upp och kompletteras nu med nya fordon.

Detta gör vi

Vi köper nya moderna tåg som sätts i drift tillsammans med de befintliga tågen mellan 2023 och 2024. En helt ny depå har byggts i Molnby för drift och underhåll av de nya tågen. 101 vagnar har rustats upp interiört och exteriört med bättre miljö, säkerhet och tillgänglighet.

Syfte

Nya tåg som kompletterar de nuvarande gör det möjligt för fler att åka med Roslagsbanan i framtiden. Nya och upprustade tåg innebär en modernare och trevligare miljö ombord på tåget med bättre tillgänglighet och mer plats för resenärer med till exempel rullatorer och barnvagnar.

Vem påverkas och tidplan

Som resenär kommer du att få en fräschare och säkrare miljö när du åker med Roslagsbanan. De nya tågen är tillgänglighetsanpassade för rullatorer och barnvagnar som också fått mer utrymme. Redan nu kan du se de första nya tågen på banan medan de testas.

De nya tågen på Roslagsbanan

De nya moderna tågen börjar levereras till Sverige under hösten/vintern 2020 och kommer att testas på banan för att sedan successivt sättas i drift tillsammans med de befintliga tågen från 2023 fram till och med 2024.

Varje nytt tåg motsvarar längden på tre vagnar. Fordonen är byggda för en maxhastighet på 100 kilometer i timmen och rymmer 300 resenärer med sittplatser för drygt 150.

Insidan ska ha gott om plats för resenärer och extra utrymme för exempelvis barnvagnar och rullstolar. Tågen är även särskilt anpassade för svenska vinterförhållanden. Vagnkorgarna är gjorda i aluminium och har lätt vikt, vilket gör att de kan accelerera snabbare och ha kortare bromssträcka. Detta resulterar i ett energisnålt tåg med låga driftskostnader.

Roslagsbanan fortsätter att vara ett miljövänligt transportmedel i framtiden, med modernare och mer effektiva tåg.

Illustration av exteriör på de nya tågen.
Illustration av exteriör på de nya tågen. Slutgiltig design.
Illustration interiör ny vagn på Roslagsbanan
Illustration av interiör på de nya tågen. Slutgiltig design.

Film: De nya tågen på Roslagsbanan och Vallentunadepån

Bild på depå med tåg utanförKlicka på bilden för att starta filmen.

Säkrare och tillgängligare

Tågen som rustats upp har både fått en fräschare interiör och nya färger på utsidan. Framför allt har vagnarna blivit säkrare och mer tillgängliga.

Bättre inomhusmiljö på tågen

Tågen har fått ny, ljusare färgsättning, ny matta på golven, nytt tyg på sätena och varje bänkrad har försetts med rejäla handtag. Inne i vagnarna har vi installerat övervakningskameror, elektroniska informationsskyltar, ny belysning och fler fönster som går att öppna.

Kvinna med barnvagn går av tåget

Ett lägre insteg har byggts i mittenvagnen för bättre tillgänglighet

Blå vagnar på Roslgasbanan parkerade på bangården vid Östra station

Vita dörrar blir tydligare för personer med synnedsättning

Kontakt

SL Kundtjänst – för dig som är privatperson
08-600 10 00 
sl.se

Trafikförvaltningens presstjänst – för media
08-123 315 50
press.tf@regionstockholm.se

  • Senast granskad: 6 februari 2024

Du kanske också är intresserad av