Konstväxlingar på Skanstull

På Skanstulls tunnelbanestation har videokonsten skapat rörelse sedan 2004.  Både internationellt och lokalt baserade konstnärer ingår i programmet. Första veckan visas filmerna även på Spårvägsmuseet.

Videoprogram med fyra filmer

Filmerna handlar om identitet på olika sätt. Hur en identitet hör till en plats, ett hem, en kropp och vad som händer med identiteten när dessa saker byter skepnad och förändras. Vi förflyttas både i tid och rum - från 1970-tal till nutid och mellan Berlin, Malmö, Bulgarien och Stockholm.  

Nu har du även chansen att i lugn och ro se de fyra videokonstverk som ingår i Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation. Filmerna visas under en vecka på Spårvägsmuseet, och under tre månader i tunnelbanan.

Ming Wongs film visas från 1 april på Skanstull och 2-9 april på Spårvägsmuseet:

“Lär dig svenska med Susan Wongtag”, 2023

av konstnär Ming Wong 

Tre stillbilder ur filmen Susan Wongtag.

I“Lär dig svenska med Susan Wongtag” där skapar konstnären en persona inspirerad av Susan Sontag och förvandlar henne till ”Susan Wongtag”. Den amerikanska författaren kulturteoretikern och filmskaparen, bodde en period i Stockholm för att göra sin första film 1969, och skrev  sedan "A letter from Sweden", en essä om hennes upplevelser av landet. På flera skärmar upprepar Susan Wongtag utvalda delar av brevet, denna gång på svenska, som ett sätt för oss att lära oss om landet, språket och hur andra uppfattar oss. 

Om Ming Wong 

Ming Wong är född 1971 i Singapore, boende i Berlin och Stockholm. Han är utbildad i Singapore och England. Wong är just nu professor i fri konst med inriktning på performance på Kungl. Konsthögskolan. Wong arbetar med videokonst, installation och performance och är känd för sina omtolkningar av ikoniska filmer, där han ofta spelar alla roller själv, både manliga och kvinnliga, som ett sätt att ompröva västerländsk filmkanon som en queer asiatisk man. I sina videoverk har Wong undersökt klassiska filmer från regissörer som Rainer Werner Fassbinder, Wong Kar-wai, Pier Paolo Pasolini, Ingmar Bergman och Roman Polanski. Ming Wong har varit verksam konstnär sedan slutet av 90-talet.  

Ming Wongs videoverk och installationer har visats i grupp- och soloutställningar över hela världen. Bland annat Centre Pompidou, Paris (2023); Museum of Modern Art, New York (2023); MAXXI, Rome (2022); Singapore Art Museum (2022). Han representerade Singapore i Venedig Biennalen 2009. 

Visas 2-9 april 2023 på Spårvägsmuseet, visas 1 april 2024 –30 juni 2024 på Skanstulls t-banestation. 

Porträttbild Harun Farocki.

“Make-Up” från 1973 av Harun Farocki 

Visas 2-9 juli 2024 på Spårvägsmuseet, 1 juli –30 september 2024 på Skanstulls t-banestation 

Videokonstprogrammet avslutas med ”Make-Up” från 1973 av den ikoniska filmaren Harun Farocki (1944-2014) som vi har glädjen att för första gången visa i Skanstulls tunnelbana. Make Up är en av Farockis mer ovanliga videoverk där vi får följa transformationen av en ung kvinnlig modell som förbereder sig för en fotografering. Först hemma i sin lägenhet och sedan i stolen hos en makeupartist som täcker ansiktet på den unga kvinnan med krämer, puder och rouge. Kvinnans identitet suddas ut för att bli till en projektionsyta, en vit duk. 

  • Senast granskad: 29 april 2024