Se världens längsta konstutställning

Varje station är som ett konstnärligt kapitel i staden! Från 1950-talets konstnärspionjärer till dagens moderna konstnärliga uttryck tar tunnelbanan med dig på en fascinerande resa genom tid och konst.

Stockholms tunnelbana har konst på 94 stationer som alla är unikt gestaltad med verk som skulpturer, mosaiker, målningar, installationer, ristningar och reliefer. Över 250 konstnärer har bidragit till att skapa detta kulturarv utmed tunnelbanans linjer.

Utforska konsten på varje station och upptäck de olika konstnärliga uttrycken som säger något om länets historia och den tid då den är skapad. Gör din resa genom tunnelbanan till en konstupplevelse och upptäck de unika konstverken som gör Stockholms tunnelbana till ett levande konstgalleri under jorden. 

Du får fotografera konsten för eget bruk. Tagga gärna dina bilder #konstenitunnelbanan #konstväxlingar

Utforska konsten längs Blå linjen

På SL:s webbplats kan du läsa om konsten på några utvalda stationer längs tunnelbanans Blå linje. Resan börjar på T-Centralen, går vidare till Kungsträdgården och följer sedan linjerna västerut och norrut: Rådhuset, Stadshagen och Västra skogen innan linjerna förgrenar sig. På Akalla-grenen tittar vi på Solna centrum, Husby och Akalla och på Hjulsta-grenen tittar vi på Sundbybergs centrum, Rissne och Tensta.

Konsten längs Blå linjen

Guidade visningar

SL har under många år erbjudit visningar av konsten i kollektivtrafiken. För bokning av guidade visningar kontakta Konstvandringar, auktoriserade Stockholmsguider. 

Konstvandringars webbplats 

  • Senast granskad: 24 juni 2024

Du kanske också är intresserad av