Konstväxlingar på Gärdet

Jeanette Hayes "The Waiting Game" visas september 2023 – september 2024 

På Gärdets tunnelbanestation visas två bildsviter där Jeanette genom digitalt måleri tagit fasta på känslan av väntan som resenärer upplever på plattformen. Med underfundig humor och oväntade möten mellan olika tider och stilar bjuder bilderna in till att pausa i vår väntan och fundera på något annat en stund, konst till exempel. 

Tre kollage av Jeanette Hayes

Jeanette Hayes har samlat på bilder sedan hon var tonåring, både sådant hon hittat på gatan och sedan scannat och bilder som dykt upp på internet. Idag har hon ett stort bildarkiv och sätter ihop sina collage, teckningar och målningar med inspiration från den brokiga samling som hennes mappar innehåller. Hon inspireras av att blanda det fina med det fula, det vardagliga med det högtidliga.  

Gärdets plattform med fyra bilder av Jeanette Hayes

Hayes intresserar sig för att bevara icke-traditionella tekniker och populärkulturella bilder genom mer traditionella tekniker såsom måleri och kollage. Hon använder sig av samplingar och referenser både till konsthistorien och samtida trender. Hayes konst har visats internationellt, även i Sverige på Spritmuseet i Stockholm.

Tre bilder av Jeanette Hayes på spårvägg

Med digitala collage och måleri har hon skapat 20 stycken bilder från sitt bildarkiv till Gärdets tunnelbanestation. Utställningen är full av liv och karaktärer. Damer som tar paus på en bänk, seriefigurer, änglar, kossor och gamla grekiska skulpturer. Känslan är att allt och alla kan dyka upp i Hayes bilder. Alla vill de göra oss sällskap i väntan på nästa tåg. Var och en för sig är karaktärerna bekanta. Det som blir unikt i Hayes bilder är sättet hon sätter ihop de mest oväntade detaljerna. Och varje detalj har sina egna referenser för konstnären. Tillsammans skapar de humoristiska berättelser om vår samtida bildvärld och populärkultur.  

  • Senast granskad: 30 mars 2024

Du kanske också är intresserad av