Konstväxlingar på Odenplan

I montern visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från Sveriges och Nordens konst- och konsthantverksutbildningar. Här visas konst i många olika former som video, skulptur, textilkonst, installationer, mode, smyckeskonst och design. 

Pågående utställning Bless Bless visas till 30 juni 2024

Ester Eriksson född 1987, är en svensk konstnär och serietecknare baserad i Stockholm. Våren 2024 tar hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm, och hon har tidigare studerat vid Serieskolan i Malmö. Ester Eriksson arbetar med teckning, måleri och skulptur. Konstnären beskriver det som en process där det ena leder till det andra. Hennes utställning heter Bless Bless.

Tre fågelskulpturer på golvet i montern på Odenplan.

Bless bless betyder hejdå på isländska

Stora svarta skulpturer av frigolit, vax, trä och betong reser sig mot konstmonterns tak. Här skapar Ester Eriksson en bit av en saga om livet och döden, där karaktärer från det undermedvetna spelar upp olika scener.

Utställningen Bless Bless är ett slags avsked till livet som aldrig blev, med sorgen och döden närvarande. Konstnären vill skapa en plats för att lyfta upp sorgen och göra den meningsfull, göra den vackrare för att kunna stå ut i den.

Konstnären Ester Eriksson har en bakgrund som serietecknare, vilket också märks i hennes konst. Utgångspunkten för Eriksson arbete har länge varit att gräva där hon står, och har ett stort intresse för det självbiografiska, psykologi och drömbilder. De stora skulpturerna blir som teckningar ur sagor som vuxit och blivit tredimensionella. De sköra benen av trä och tyngden i materialen förstärker skalans förskjutning.

I maj kommer skulpturer ur samma familj vara med på Kungl. Konsthögskolans vårutställning på Konstakademien i Stockholm där Ester Eriksson medverkar.

Ester Eriksson framför montern.

Under 2020 belönades hon tillsammans med Kristina Sigunsdotter med Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Humlan Hansson utgiven på Natur & Kultur. Som serietecknare fick hon sitt genombrott 2017 med Esters rester. Har tidigare deltagit i grupputställningar, bland annat i Liljevalchs vårsalong.

Sommarutställningen på Odenplan öppnar den 28 juni 2024 

Linn Byrkjelands utställning A Slender Arc of Light (En tunn båge av ljus) består av fyra stora akrylmålningar som kan ses från olika håll.

  • Senast granskad: 18 juli 2023