2020 Will Benedict

Will Benedict
All Bleeding Stops Eventually (2019), 4:11 min
Skanstull | 1 januari - 31 mars 2021

I Will Benedicts video ”All Bleeding must stop” möter vi animerade karaktärer som uppmanar oss att ta ansvar för klimatet. Vid en första anblick är det ett humoristiskt verk där solen, månen och olika djur pratar, men deras budskap är: ändra er! 

En isbjörn som vi möter i verket har läst en oroande artikel i New York Times om att himlen töms på fåglar och Solen föreslår att vi ska se havet som en del av oss själva. Månen frågar: Vad innebär det att rädda något? Kommer du att göra det? 

Djuren, varav flera tillhör utrotningshotade arter, är välformulerade och möter oss med stabila och anklagande blickar. De ödesdigra sista orden uttalas av en katt som konstaterar att valet att rädda planeten olyckligtvis ligger hos människan. Att dessa konfrontativa påståenden kommer från oskyldiga offer för människans handlingar gör dem särskilt träffande och man lämnar inte verket oberörd. 

Will Benedict är född 1978 i Los Angeles och lever och verkar i Paris. Han arbetar med video, måleri och kollage. Hans videoverk lånar uttryck från film, marknadsföring och sociala medier för att utforska förhållandet mellan konst, kommersiell produktion och reklam.  

  • Senast granskad: 31 oktober 2023