Konstväxlingar på Zinkensdamm

Visas september 2023 – september 2024.

Marie-Louise Ekman  

I samarbete med Max Olofsson. 

Den årslånga utställningen på Zinkensdamms tunnelbanestation består av två 11 meter långa bilder.  Här visas ”År 2020” och ”En tusendels sekund” av Marie-Louise Ekman som bor och verkar i Stockholm. Hennes konstnärskap som sträcker sig från måleri, film och manusförfattande till teaterregi. Teatern med dess referenser – roller, masker, scenrum – dyker ofta upp som metafor i Ekmans konst. Bildrummet är ofta starkt avgränsat och figurerna avbildade framifrån, något som påminner om teaterscenens rum.  

För första gången visas nu hennes måleri för publiken i Stockholms tunnelbana. 2006 visades film på Skanstull av Ekman. På Zinkensdamm kommer de två stora och detaljerade bilder i Ekmans typiska rutindelning att möta resenärerna.  

Målningarna, som har bearbetats digitalt av konstnären Max Olofsson, är fulla med drömska och vardagliga detaljer som går att lägga ihop till nya berättelser om och om igen. De två verken tar fasta på hur elastisk tid är och hur livet är uppbyggt av många korta sammanlänkade ögonblick. Ögonblick som under pandemin kunde kännas enormt utsträckta när vi var isolerade från nära och kära.

På södergående spårsida visas "2020". Det är flera sammansatta bilder som kom till under isoleringen under Covid-19-pandemin.

Foto på Marie-Louise Ekmans konstverk "2020"

Detta är en tidsresa, inne i huvudet.  Längtan och minnen blandas med det som har hänt för länge sedan eller drömmen om att något nytt ska ske igen. Något som gör att allt kanske förändras. En gång till.

På norrgående spårsida (mot centralen) visas "En tiondels sekund".

Foto på Marie-Louise Ekmans konstverk "En tiondels sekund"

Inne i huvudet sker tusentals förflyttningar under en tusendels sekund.

Huvudet är fullt av skeenden som rusar förbi i en så hög hastighet att de knappt uppfattas.  

Med detta bagage i huvudet rör sig alla människor tillsammans, med varandra.

Marie-Louise Ekman (född 1944) är en av Sveriges mest välkända konstnärer, verksam inom film, bildkonst och teater. Teatern med dess roller, masker och scenrum syns ofta som metafor i hennes konst. Ekman har tillsammans med konstnären Max Olofsson bearbetat målningarna digitalt för utställningen på Zinkensdamm. 

  • Senast granskad: 18 juli 2023

Du kanske också är intresserad av