2022 Fyra filmer

Visningsperioden oktober 2022 till våren 2023 visas film och rörlig bild på Skanstull av konstnärer som samtidigt ställer ut teckning, kollage och fotografi på andra stationer inom Konstväxlingar. Tema under 2022 är stad-människa-natur.

I det årslånga videokonstprogrammet ”Stad-människa-natur” utforskas staden som offentligt rum:hur arkitekturen, människorna och naturen samspelar. Det är fyra verk som med rytm och rörelse visar tolkningar av hur vi formas av samhället vi lever i och hur vi samexisterar. Det handlar om berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. 

Vägg med figurer och bildskärm.

Valeria Montti Colque 

9 januari - 31 mars 2023 
Himlajorden på picknick
Filmen är klippt och filmad av Celina Escher. 

På Skanstull visar Valeria Montti Colque en film med ett performance som ligger till grund för hennes verk som nu visas på Zinkensdamms tunnelbanestation. Himlajorden på picknick är ett filmiskt kollage där det dyker upp en mängd magiska karaktärer som utför olika ceremonier ute i naturen och i konstnärens installationer. 

Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan. Med ett högst personligt formspråk och teman som rör känslor av tillhörighet och rotlöshet, arbetar hon i en mängd tekniker – performance, kollage, fotografi och teckning. Under 2022 medverkade Colque bland annat i utställningen Svenska förvärv på Moderna Museet och ställde även ut på BAS, Barkaby Konsthall tillsammans med Rosanna Mercado-Rojas.

Två människor i brottarställning ses genom en värmekamera

Jasmin Daryani

1 april - 30 juni 2023
Ljusskygg

Utställningen ”Ljusskygg” handlar om en väntan på att få starta sitt liv, när drömmar om framtiden pausas för att ens identitet och livshistoria inte faller in i ramen för det sannolika. Genom en serie svartvita scener i olika landskap får vi följa med i tankarna hos en person som väntar på besked om asyl och vars öde alltid har legat i andras händer. När han tränar återfår han kontroll, och brottningen blir hans sätt att hantera ovissheten om sin tillvaro.
”Ljusskygg” tillsammans med Jasmin Daryanis fotoserie ”Passage” på Fridhemsplans tunnelbanestation belyser hur samhällets strukturer påverkar människors liv och drömmar.  

10 oktober 2022 – 31 december 2022
Där vi möts, del 1
(2022, längd 1 minut)
Vidar Francke (född 1991) Bor och arbetar i Stockholm.

På håll får vi följa människor som rör sig på olika platser i staden; en tågstation, en bensinmack, en gatukorsning och ett torg. De olika miljöerna
myllrar av liv. Människornas rörelser påminner om myrors febrila arbete i en stack. Se även Vidars utställning på Slussens tunnelbanestation.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023