Konstväxlingar på Slussen

Slussens tunnelbanestation är en utmaning att skapa en sammanhållande utställning för eftersom tavlorna för konst och reklam sitter tätt och uppblandat. Det är en av Stockholms mest trafikerade knutpunkter.

A Love Supreme

Slussen | september 2023 - september 2024

Stationens väggar myllrar en tyst rytm av kollage i färg och svartvitt. Vardagsbilder från konstnärens egen samling och vännernas fotoalbum har bearbetats och filtrerats. Tillsammans vävs de ihop till ett vibrerande arkiv. Bilderna uppmärksammar de ljusa, kärleksfulla aspekterna av våra liv där alla röster är välkomna och lika värda.

Slussen t-bana bilder Eric Magassa

Eric Magassas utställning på Slussens tunnelbanestation heter ”A Love Supreme”. Genom bilderna längs stationens väggar, hela 40 stycken, vill Magassa skapa en inkluderande och personlig kärleksmanifestation.

Slussens t-bana med konst av Erik Magassa

Svartvita arkivbilder från konstnärens egna arkiv och fotoalbum har färgsatts, filtrerats och kopierats. Tillsammans skapar de ett myllrande kollage fullt av detaljer. Magassa vill inspirera betraktaren att tänka på sin egen familjehistoria och i utställningen har han även inkluderat bilder från sina vänner. Han bad dem välja bilder som symboliserar ett lyckligt ögonblick från deras barndom.

Två tavlor på spårvägg.

"-A Love Supreme" är en konstnärlig kärleksmanifestation som utforskar identitet, arv och kärlek genom att sammanfläta min egen och mina vänners historia i form av vardagsbilder från uppväxt och våra familjearkiv. Gestaltningen vill uppmuntra kärlek och förståelse för olika identiteter, skapa en atmosfär av inkludering och gemenskap där alla röster är välkomna och lika värda” 

Tre tavlor på vägg i tunnelbanan

Eric Magassa (född 1972) bor i Göteborg. Magassa arbetar med måleri, fotografi, video och kollage och aktiverar ofta utställningsrummet med karaktäristiska färgsättningar. I sin konst utforskar han frågor om identitet och mellanförskap. Tidigare utställningar omfattar bland annat Malmö Konsthall (2023), Göteborg Konstmuseum (2022) och Marres House for Contemporary Culture, Maastricht, Nederländerna (2021).

Eric Magassa står på Slussens t-banestation
Eric Magassa står på Slussens tunnelbanestation. Foto: Hans Ekestang
  • Senast granskad: 18 juli 2023