För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Resenärer på plattform, en spårvagn står på spåret

Spårväg Syd

Region Stockholm i samverkan med Huddinge kommun och Stockholms stad utreder en möjlig framtida spårväg som är tänkt att gå mellan Flemingsberg och Älvsjö.

Spårväg Syd är en av fyra stora satsningar i Stockholmsregionen, från den så kallade Sverigeförhandlingen, för att bland annat förbättra kollektivtrafiken och öka bostadsbyggandet. 2017 undertecknades ett avtal mellan staten, berörda kommuner och Region Stockholm som innebär att regionen bygger Spårväg Syd och Huddinge kommun och Stockholms stad bygger ut cykelstråk och möjliggör bostadsbyggande i områden längs spårvägen.

Med en tvärförbindelse som Spårväg Syd kopplas viktiga områden i sydvästra Stockholm samman, så att fler människor kan välja att resa med kollektivtrafiken mellan bostad, arbete och skola. Det blir enkelt att byta mellan spårvagn, buss, tunnelbana, pendeltåg och regionaltåg. Dessutom kan nya bostäder och cykelstråk byggas utmed spårvägen.

Sedan samråd om val av lokalisering som pågick under hösten 2022 fortsätter utredningsarbetet för att säkerställa bästa möjliga sträckning och utformning av spårvägen. Arbetet samordnas med närliggande projekt som Tvärförbindelse Södertörn, Förbifart Stockholm, kommunernas stadsutvecklingsprojekt och med regionalt cykelstråk.

Innan spårvägen kan byggas kommer flera samråd att hållas. Vid dessa samråd kan till exempel allmänheten, myndigheter och intresseorganisationer lämna synpunkter.

På kartan nedan ser du utredningskorridorer för Spårväg Syd. Planering sker just nu för den första etappen mellan Flemingsberg och Skärholmen.

Karta över sydvästra Stockholm med en korridor för spår mellan Älvsjö och Flemingsberg

Aktuellt läge i projektet

Nu är lokaliseringsutredningen genomförd för Spårväg Syds första etapp, sträckan Flemingsberg–Skärholmen. Resultatet redovisas i rapport Lokaliseringsutredning och tillhörande Miljöredovisning som är tillgängliga längre ner på sidan under rubriken Dokument. Där finns även projektets planläggningsbeskrivning samt en samrådsredogörelse som sammanfattar synpunkter från genomförda samråd och trafikförvaltningens bemötanden.

Den 18 mars tog Region Stockholms trafiknämnd beslut om vilket lokaliseringsalternativ (korridor) som ska ligga till grund för framtagande av förslag till järnvägsplan. Underlag för beslutet är bland annat genomförd lokaliseringsutredning, inkomna samrådssynpunkter från samråd om val av lokalisering samt sammanvägda ståndpunkter från länsstyrelse och berörda kommuner beträffande lokaliseringen.

Det finns två lokaliseringsalternativ på delen Kungens kurva–Skärholmen (korridor F). I kommande arbete med att ta fram underlag till ett tidigt samråd om järnvägsplaneförslaget kommer lokalisering inom ett av alternativen att motiveras och redovisas.

Nästa steg i planläggningsprocessen är att ta fram ett förslag till järnvägsplan, en så kallad samrådshandling, där utformning av spår och hållplatser inom beslutad korridor succesivt preciseras. Under 2025 planeras fortsatt arbete med utredning och utformning av planförslaget, bland annat ett tidigt samråd om förslag till spårsträckning. I planläggningsbeskrivningen finns mer information om kommande steg i planläggningen av spårvägen.

Geotekniska undersökningar

Under 2025 planerar vi även att arbeta med geotekniska undersökningar, exempelvis provborrning, på olika platser längs sträckan.

Från planering till byggstart

Processen från planering till fastställd järnvägsplan kallas planläggningsprocess och innehåller givna steg som styrs av lagstiftningen, bland annat samråd. Nedan följer en översiktlig beskrivning av processen.

Bild på Järnvägsplanen för Spårväg syd

Klicka här för att förstora bilden

  • Samråd för att samla in underlag och identifiera om projektet bedöms ha betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen fattade beslut om betydande miljöpåverkan 2022-08-30
  • Samråd om val av lokalisering hölls 19 september-10 oktober 2022 för att identifiera den bästa sträckningen av spårvägen. Inkomma synpunkter har sammanfattats i en samrådsredogörelse

  • Efter beslut om val av lokalisering påbörjas framtagande av förslag till järnvägsplan, miljökonsekvensbeskrivning och social konsekvensbeskrivning (här är vi nu)
  • Samråd om utformning och förslag till järnvägsplan. Här har du möjlighet att inkomma med synpunkter och tycka till, både som privatperson, företagare eller företrädare för exempelvis en förening. Projekt Spårväg Syd planerar för två samråd om planförslaget, ett om spårsträckning och utformning på en övergripande nivå och ett när utformningen är mer detaljerad
  • Efter samråd om planförslag och utformning ska länsstyrelsen godkänna projektets miljökonsekvensbeskrivning (MKB)
  • Vid granskningen kungörs och visas det färdiga planförslaget. Här har du möjlighet att inkomma med synpunkter och tycka till, både som privatperson, företagare eller företrädare för exempelvis en förening.
  • Länsstyrelsen tillstyrker planförslaget som sedan skickas till Trafikverkets planprövning för fastställelse och laga kraft

När järnvägsplanen vunnit laga kraft tas bygghandlingar fram och byggandet av spårvägen kan påbörjas.

Dokument för Spårväg syd

Kontakta SL – för dig som är privatperson

För frågor och synpunkter på kollektivtrafiken kontaktar du SL:s kundtjänst, via SL-appen eller genom att använda något av alternativen nedan. Öppet dygnet runt alla dagar.

Telefon

08-600 10 00

Webb och chatt

Kundservicesidan på sl.se(Extern länk)

Kontakta trafikförvaltningens presstjänst – för media

Använd alternativen nedan för att kontakta trafikförvaltningens presstjänst som svarar på frågor om SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänsten och beslut i Trafiknämnden.

Telefon

08-123 31 550

E-post

press.tf@regionstockholm.se

  • Senast granskad: 31 mars 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.