2021-2022 Przemek Pyszczek

Przemek Pyszczeks "Windows on the World" visades på Gärdet september 2021- september 2022

Przemek Pyszczek arbetar ofta med digitala förlagor. I bildserien Windows on the World skapar skuggorna en illusion av tredimensionalitet. Bilderna refererar till fönster med säkerhetsgaller som konstnären dokumenterat på resor genom sitt hemland. När vi tittar in genom fönstren möts vi av livliga och glada färger, en palett konstnären hämtat från modernistisk arkitektur i Polen. I fälten skymtar man en svunnen tid. 

Pyszczek har använt sig av arkivbilder från efterkrigstiden (1950 till 1980-talen), en tid av återuppbyggnad i Polen. I fotografierna är framtidstro och hopp är ett övergripande tema. Detta går hand i hand med vad den modernistiska arkitekturen i bakgrunden representerade under denna period och dess igenkännbarhet globalt.

Konstnären intresserar sig av dessa bilders tvetydighet: att det är både en glimt i ett specifikt lands historia och samtidigt visar något som skulle kunna äga rum varsomhelst under den perioden. För Pyszczek personligen så blir bilderna portaler till en tid och plats som han har kopplingar till, främmande och bekanta på samma gång. Det är den känslan han vill framföra till resenären på tunnelbanan, här är en vardag som är lik vår egna men annorlunda.

Przemek Pyszczek är född 1985 i Polen är verksam i Tyskland och Polen och är utbildad i Kanada. Hans konstnärliga arbete utgår från en östblocksestetik och modernistisk arkitektur. Skulpturerna som han är mest känd för är ombyggda klätterställningar från barndomens Polen. Han förenar arkitektoniska element med en lekfull färgpalett med klara konstruktivistiska kopplingar. 

  • Senast granskad: 24 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av