För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
Tåg på Roslagsbanan, höst

Roslagsbanan till city

Resorna mellan nordöstra delen av Stockholmsregionen och centrala Stockholm behöver bli smidigare och snabbare. Därför planerar vi för en förlängning av Roslagsbanan till city.

Region Stockholm ska förlänga Roslagsbanan i tunnel från station Universitetet, via Odenplan till T-Centralen. Det gör resan mellan kommunerna i nordost och centrala Stockholm snabbare och smidigare. Dessutom minskar trängseln på tunnelbanans röda linje mellan T-Centralen och Tekniska högskolan. När utbyggnaden är färdig läggs sträckan mellan Universitetet och Stockholms Östra ner.

Samrådsredogörelse från vinterns samråd är publicerad

Alla synpunkter som kom in under vinterns samråd om Roslagsbanan till city har nu sammanställts och besvarats. Sammanlagt lämnades över 300 yttranden in från allmänhet, myndigheter, företag, organisationer och kommuner.

Läs alla svar på inkomna synpunkter här

Aktuellt i projekt Roslagsbanan till city

Under våren har projektet gjort flera naturinventeringar, där både djur- och naturliv har kartlagts i det område som kan komma att påverkas av utbyggnaden. Vi har också genomfört markundersökningar på ett stort antal platser längs den nuvarande och kommande sträckningen.

Läs mer om groddjursinventering

Tidplan och kommande milstolpar

Under 2025 pågår arbete med att ta fram alla nödvändiga underlag för en järnvägsplan och kommande tillståndsprövning för att erhålla en miljödom. Ett första samråd för att presentera och ta in synpunkter på det arbetet hölls mellan 28 januari och 18 februari 2025. Ytterligare ett samråd om järnvägsplan planeras till 2026.

För att kunna genomföra järnvägsplanen krävs också ändringar av befintliga detaljplaner. Detta genomförs parallellt med processen att ta fram en järnvägsplan.

Innan själva järnvägstunneln kan börja sprängas fram behöver vi bygga arbetstunnlar, där bland annat sprängmassor kan transporteras bort. Två nya stationer ska också byggas, under Odenplan och T-Centralen. Det är ett stort och komplicerat arbete, och därför kan tidplanen komma att behöva justeras under projektets gång.

Byggstart för arbetstunnlarna beräknas till år 2028 och för själva järnvägsanläggningen till 2030. Målet är att kunna starta trafiken på den nya sträckningen år 2038.

Tidigare samråd om Roslagsbanan till city

Ett första samråd med allmänheten hölls i januari 2021. Syftet med det samrådet var att informera om projektet och att hämta in allmänhetens synpunkter inför kommande arbete med lokaliseringsutredningen.

Ett andra samråd med allmänheten hölls under maj-juni 2022, som inkluderade aspekter kring hur förlängningen kan komma att påverka miljön.

Utifrån utredningsmaterialet och de synpunkter som framkommit under samråden har lokaliseringsutredningen tagit fram förslag till beslut om lokalisering och åtgärder.

Efter det samråd som hölls under våren 2022 visade det sig att den norra delen av den tidigare tänkta sträckningen, mellan Universitetet och Odenplan, inte gick att genomföra.

Därför genomfördes en kompletterande lokaliseringsutredning som presenterades i ett samråd under våren 2024. 

Under perioden 28 januari-18 februari 2025 genomfördes ett samråd kring planerad spårlinje, stationslägen och möjliga lägen för arbetstunnlar och etableringsområden. Under våren 2025 arbetar vi med att sammanställa synpunkterna i en samrådsredogörelse som kommer att publicera på denna sida så snart den är klar.

Allt material från tidigare samråd finns tillgängligt via länkarna under rubriken Dokument.

En del av Sverigeförhandlingen

Projektet är en del av Sverigeförhandlingen. Sverigeförhandlingen är ett initiativ från Sveriges regering för att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige och få förbättrad kollektivtrafik och ökat bostadsbyggande i storstäderna. En viktig del i Sverigeförhandlingen har varit att hitta lösningar där flera parter kan samarbeta och dela på finansieringen. De parter som är med i Roslagsbanan till city är:

  • Region Stockholm
  • Staten
  • Vallentuna kommun
  • Täby kommun
  • Österåkers kommun
  • Stockholms stad

Läs mer om Sverigeförhandlingen

Frågor och svar om Roslagsbanan till city

Varför ska Roslagsbanan förlängas till city?

Stockholmsregionen växer och allt fler människor behöver ett effektivt sätt att ta sig till arbete, studier och fritidsaktiviteter. Därför behöver kollektivtrafiken byggas ut och förstärkas. En del av det är att utveckla Roslagsbanan för framtidens resande. 

I dag är restiderna mellan kommunerna i nordost och övriga regionen långa. Antalet resande med Roslagsbanan beräknas öka kraftigt under kommande år. De flesta av dem byter till tunnelbanans röda linje vid Stockholms Östra. Det gör bland annat att det redan nu blir mycket trångt på tunnelbanan mellan Tekniska Högskolan och T-Centralen. Trafiken i rusningstid är redan så tät att det inte går att minska trängseln med fler tåg. 

 Vad händer med Östra station efter utbyggnaden?

När utbyggnaden av Roslagsbanan till city är färdig läggs sträckan mellan Universitetet och Stockholms Östra ner. Eftersom stationen kommer att användas i många år till finns ännu ingen plan för vad regionen vill göra med Östra stationsområdet. Under 2025 kommer en inventering att påbörjas för att få överblick över vilka ytor som blir tillgängliga när stationen läggs ner för trafik. En annan markanvändning kommer att kräva en ny detaljplan, som behöver tas fram i samarbete med Stockholms stad.

 Varför har sträckningen via Odenplan till T-Centralen valts? 

Antalet resenärer på Roslagsbanan beräknas öka kraftigt de närmaste decennierna i takt med att fler bostäder byggs och fler människor flyttar in i kommunerna i nordost. De flesta av dessa resenärer har inte området kring Östra station som mål för sin resa, utan behöver ta sig vidare, varav en stor andel i dag byter till tunnelbanan. I rusningstrafik är det mycket trångt på tunnelbanans röda linje, och det maximala antalet avgångar är redan uppnått. Genom att dra om Roslagsbanan till T-Centralen via Odenplan kan vi minska trängseln på röda linjen, och samtidigt korta restiderna betydligt. Vid Odenplan kommer det att gå att byta till nuvarande och kommande grön linje samt till pendeltåg. Vid T-Centralen finns möjlighet att byta till samtliga övriga linjer.

 Vad är status i projektet och när kan jag få information och påverka?

Projektet arbetar med att ta fram en systemhandling som ska ligga till grund för en järnvägsplan, tillsammans med andra nödvändiga underlag för att kunna lämna in ansökan om miljötillstånd. Vi planerar för ett andra samråd i början av 2026. Då kan alla som är intresserade ta del av förslaget till järnvägsplan och lämna sina synpunkter. Mer information kommer att finnas på www.regionstockholm.se/roslagsbanan/city

Hur kommer jag som bor eller har verksamhet i närheten av utbyggnaden att få information?

Alla fastighetsägare, ledningsägare och andra som direkt berörs av den kommande utbyggnaden kommer att kontaktas för att få information och ges möjlighet att yttra sig.

När börjar ni bygga?

De första förberedande arbetena beräknas börja under 2028. Vi börjar med att bygga arbetstunnlar och därefter kan själva järnvägstunneln börja sprängas ut. Precis som vid utbyggnaden av tunnelbanan kommer utbyggnaden att ske i etapper och det kommer inte att pågå arbeten längs hela sträckan samtidigt.

Hur lång är byggtiden?

Den totala byggtiden för den nya sträckan beräknas till tio år.

Varför byggs inte en ny station i Albano?

Uppdraget att bygga Roslagsbanan till city är avgränsat till att bygga en ny järnväg i tunnel med två nya stationer, vid Odenplan och T-Centralen. Att bygga ytterligare en station i Albano skulle innebära en ökad kostnad på flera miljarder kronor, som det inte finns någon finansiering för.

Planeras någon ombyggnad av station Universitetet respektive Mörby station efter att Roslagsbanan till city?

Ingen ombyggnad eller förändring av station Universitetet planeras just nu. För station Mörby pågår utredning av en framtida möjlig flytt av plattformen söderut, men det är inte beslutat. En annan möjlighet som diskuteras med Danderyds kommun är en gångbro över E18 som skulle förkorta gångavståndet mellan station Mörby och Danderyds sjukhus. Det finns inga beslut om detta ännu.

Vilka byggmetoder planeras och hur kommer jag påverkas under byggtiden?

Den nya järnvägen kommer att gå i en tunnel som behöver sprängas ut i berget. Tunneln kommer att gå djupt under marken. De fastighetsägare och verksamheter som påverkas under byggtiden och när järnvägen är färdig kommer att få mer information när byggstarten närmar sig.

Kommer ni att stänga av gator i anslutning till etableringsområden?

Vilka etableringsområden som behövs och hur de påverkar sin omgivning är inte bestämt ännu. Under samrådet som planeras till början av 2026 kommer vi att kunna berätta mer.

Hur kommer stationerna vid T-centralen och Odenplan att påverkas av att Roslagsbanan ansluter till dem?

Både vid Odenplan och T-Centralen kommer Roslagsbanans plattformar att placeras under eller intill befintliga stationer. Den exakta utformningen av stationerna är inte klar och vi arbetar just nu bland annat med att analysera hur människor kommer att röra sig och vilka in- och utgångar som behöver byggas. Stationernas utformning kommer att presenteras närmare under samrådet som planeras till början av 2026.

Kontakta SL – för dig som är privatperson

För frågor och synpunkter på kollektivtrafiken kontaktar du SL:s kundtjänst, via SL-appen eller genom att använda något av alternativen nedan. Öppet dygnet runt alla dagar.

Telefon

08-600 10 00

Webb och chatt

Kundservicesidan på sl.se(Extern länk)

Kontakta trafikförvaltningens presstjänst – för media

Använd alternativen nedan för att kontakta trafikförvaltningens presstjänst som svarar på frågor om SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänsten och beslut i Trafiknämnden.

Telefon

08-123 31 550

E-post

press.tf@regionstockholm.se

  • Uppdaterad: 12 juni 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.