
Regionala projektmedel för hållbar utveckling
Har du en idé som kan främja hållbar regional utveckling och stärka Stockholmsregionens konkurrenskraft? Ta chansen och ansök om projektmedel.
Denna utlysning ska stötta projekt som kan utveckla regionen på ett hållbart sätt och som kan hjälpa till att lösa aktuella samhällsutmaningar. Målet är att skapa en positiv utveckling och göra Stockholmsregionen hållbarare, starkare och mer konkurrenskraftig.
Aktuell utlysning
Utlysningen är öppen mellan den 10 juni och 31 augusti 2025, förutom för området med fokus på regionala stadskärnor. Här är det möjligt att ansöka under en längre period; mellan den 10 juni och 30 september 2025.
Två extra satsningar
I den här utlysningen kan du också ansöka om pengar för två extra insatser. Det handlar om att utveckla stadskärnor i regionen och om hållbart, cirkulärt byggande – två viktiga och utmanande områden i Stockholmsregionen.
Informationsmöten
Vi kommmer att hålla tre digitala informationsmöten om utlysningen.
- 9 juni kl 09-10 (endast om utlysningsområdet hållbara regionala stadskärnor)
- 18 juni kl 10-11 (för alla utlysningsområden)
- 13 augusti kl 15-16 (för alla utlysningsområden)
Anmäl dig till informationsmöte(Extern länk)
Aktuella områden
1. Extra område: Utveckla hållbara regionala stadskärnor
Region Stockholm söker nu projekt som bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling av de regionala stadskärnorna. Utlysningen utgår från de utmaningar och möjligheter som beskrivs i rapporten:
Läget i Stockholmsregionen
Projektet ska rikta sig till samhällsbyggnadsaktörer som arbetar med utveckling av stadskärnor, till exempel kommuner, myndigheter, fastighetsägare och andra företag.
Projekt inom denna utlysning bör fokusera på att:
- Stärka stadskärnorna som viktiga platser för näringsliv, service och samhällsfunktioner – som handel, kultur, utbildning och vård
- Minska barriärer som försvårar tillgänglighet, både fysiska, sociala och administrativa
- Främja hållbara sätt att resa inom och mellan stadskärnorna
- Utveckla och stärka kärnornas identitet och unika karaktär
Syftet är att skapa attraktiva, tillgängliga och hållbara kärnor som fungerar som motorer för tillväxt och livskvalitet i hela Stockholmsregionen.
2. Extra område: Utveckla hållbart cirkulärt byggande
I samarbete med Klimatarena Stockholm utlyses nu 2 miljoner kronor till projekt som ska bidra till ett mer hållbart cirkulärt byggande i Stockholms län. Målet är att öka resurseffektiviteten i bygg- och anläggningssektorn.
Vi söker projekt med minst två projektpartners och som kan:
- Utveckla hållbara byggmaterial
Exempel: lösningar som förbättrar materialens effektivitet och livslängd. Hur kan hållbara byggmaterial bli förstahandsval? Vilken typ av testmiljöer behövs? - Stärka samverkan för resurseffektiv hantering av byggmaterial
Exempel: bättre samarbeten och affärsmodeller för att minska klimatpåverkan från användning och hantering av byggmaterial. - Främja resurseffektiv hantering berg- och jordmassor
Exempel: nya sätt att planera för resurseffektiv hantering av massor/ nya affärsmodeller och matchning av massflöden. - Stötta cirkulär samhällsplanering
Exempel: hur kommuner kan förbättra planeringen för ett cirkulärt byggande. - Utveckla cirkulär förvaltning av byggnader
Exempel: åtgärder som förlänger livslängden på befintliga byggnader och anläggningar.
Projekten ska bidra till minskad klimatpåverkan och effektivare användning av resurser.
3. Minska inomregionala skillnader
Syftet med projekten är att minska bostadssegregationen och öka den sociala blandningen i hela Stockholmsregionen. Projekten ska också stärka invånarnas möjlighet att delta i civilsamhället, särskilt i regionens sårbara områden.
Projekten kan:
- Ta fram strategier för hur bostäder kan göras mer tillgängliga i hela regionen, genom samarbete mellan kommuner, fastighetsägare, företag och civilsamhället.
- Skapa möjligheter för människor att kunna flytta mellan olika områden i regionen.
- Bygga upp samarbeten på regional nivå som långsiktigt stärker civilsamhällets engagemang.
- Utveckla och sprida exempelprojekt (pilotprojekt) som bidrar till inkludering och social samhörighet i Stockholmsregionen.
4. Främja övergången till en cirkulär ekonomi
För att Stockholmsregionen ska bli mer hållbar och bättre rustad för framtiden behöver vi gå över till en cirkulär ekonomi – där resurser används smartare och återvinns i stället för att slösas bort. Detta genom att skapa kretslopp för material och produkter exempelvis genom att främja reparation, återvinning och återbruk. Att satsa på cirkulär ekonomi är också en prioritet inom EU:s regionalfondsprogram. Genom att samordna Region Stockholms pengar med EU:s stöd kan fler projekt få större möjligheter till finansiering.
Samverkansprojekt kan fokusera på följande områden:
- Främja miljövänliga och cirkulära produktionsprocesser, resurseffektivitet och energieffektivitet i små och medelstora företag.
- Främja utveckling och implementering av innovativa lösningar och ny miljöteknik.
- Främja en cirkulär konsumtion och cirkulära affärsmodeller.
5. Utveckla landsbygden och skärgården
För att minska skillnaderna inom Stockholmsregionen och skapa en attraktiv storstadsregion behövs levande och hållbara landsbygds- och skärgårdssamhällen. Projekt kan till exempel bidra genom att engagera unga, främja cirkulär ekonomi eller stärka biologisk mångfald.
Insatserna kan med fördel utgå från målen i Region Stockholms strategi för landsbygds- och skärgårdsutveckling, till exempel att:
- Förbättra tillgänglighet och kommunikationer
- Skapa attraktiva och livskraftiga lokalsamhällen
- Stärka det lokala näringslivet
- Utveckla natur-, kultur- och rekreationsvärden
6. Lokal skärgårdsutveckling
Det finns nu en särskild möjlighet att söka stöd för projekt som utvecklar skärgården på lokal nivå. Medlen ska vara till för insatser för skärgårdsutveckling av en mer lokal karaktär än Region Stockholms ordinarie projektmedel.
Finansiering kan ges under förutsättningar att projektet är inom någon av följande kategorier:
- Förbättra tillgängligheten i skärgården, till exempel genom infrastruktur
- Förbättra möjligheter för boende, verksamheter eller rekreation på öar utan fast förbindelse (bro, tunnel eller statlig färja)
Det går att söka upp till 300 000 kronor i stöd för projekt inom detta område.
7. Stärka små och medelstora företag
Små och medelstora företag är en viktig del av näringslivet i Stockholmsregionen. Många nya företag startas, men för att de ska växa och utvecklas behövs mer stöd – särskilt när det gäller att få tillgång till kapital, satsa på hållbarhet, nå internationella marknader och utveckla sin affärsverksamhet.
Samverkansprojekt ska bidra till att:
- Stärka tillväxten i små och medelstora företag
- Förbättra samarbetet mellan aktörer som hjälper företag att utvecklas
- Stärka de miljöer och nätverk som stödjer företagsutveckling och regional tillväxt
8. Utveckla kompetens inom smart specialisering och hållbar omställning
Företag i Stockholmsregionen har svårt att hitta personal med rätt kompetens – särskilt inom IT, digitalisering och mjukvaruutveckling. Dessutom kräver den gröna omställningen att många företag utvecklar sin nuvarande kunskap.
Därför efterfrågas samverkansprojekt som kan:
- Hjälpa till att attrahera rätt kompetens och talanger till regionen
- Främja samarbete kring kompetensförsörjning
- Stötta små och medelstora företag i deras tillväxt och omställning
Särskilt fokus ligger inom smart specialiseringsområden; Life science, vård och hälsa, digitalisering, hållbar industri och klimatsmarta lösningar för stadsutveckling.
9. Forskning och innovation
För att möta viktiga samhällsutmaningar inom till exempel hälsa, hållbarhet, klimat och miljö, behövs samarbete och kunskapsutbyte mellan företag, universitet, offentlig sektor och civilsamhället.
I Stockholmsregionen finns många små och medelstora företag. För att de ska kunna växa och bidra till en hållbar framtid är det viktigt att de satsar på forskning, utveckling och innovation.
Det behövs samverkansprojekt som kan:
- Stärka små och medelstora företags möjligheter att jobba med innovation
- Främja samarbete mellan olika aktörer
- Stärka de miljöer och organisationer som hjälper företag och regionen att utvecklas
10. Stärka kompetensförsörjningen i Stockholmsregionen
Många arbetsgivare i Stockholms län har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Samtidigt förändras arbetsmarknaden snabbt – digitalisering, automatisering och omställningen till en cirkulär ekonomi gör att vissa jobb försvinner, nya skapas och många förändras.
För att möta dessa utmaningar behövs samverkansprojekt som kan:
- Stärka samarbetet mellan företag, utbildningsaktörer och offentlig sektor
- Bidra till att människor får rätt kompetens – både genom utbildning, kompetensutveckling på arbetsplatser och validering av tidigare kunskaper
- Hjälpa företag att bli mer konkurrenskraftiga och hållbara
- Främja innovation och utveckling av nya branscher
- Skapa en mer inkluderande arbetsmarknad med plats för fler
Projekten ska fokusera på långsiktiga lösningar och samverkan på regional nivå, så att arbetsmarknaden bättre kan anpassa sig till framtidens behov.
11. Underlätta inträde på arbetsmarknaden
Även om många i Stockholmsregionen har jobb och hög utbildning, finns stora skillnader mellan olika områden och befolkningsgrupper. Vissa grupper har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, särskilt i sårbara områden och i landsbygds- och skärgårdssamhällen. Samtidigt är behovet av arbetskraft stort.
Därför efterfrågas samverkansprojekt som kan:
- Minska skillnader i utbildning och sysselsättning i olika delar av länet
- Stärka samarbetet mellan aktörer som hjälper människor närmare jobb
- Förhindra att unga avbryter sina studier eller hamnar i utanförskap
- Främja mångfald och inkludering på arbetsplatser
- Stödja arbetsgivare för att rekrytera bredare och mer inkluderande
Projekten ska fokusera på samverkan och konkreta lösningar på de utmaningar som finns i olika delar av regionen.
12. Förstudier för hållbar regional utveckling
En förstudie är ett mindre projekt där aktörer i Stockholmsregionen kan undersöka möjligheten att genomföra större projekt i framtiden. Under förstudien kan man till exempel hitta samarbetspartner, undersöka behov eller utveckla arbetssätt.
Förstudierna ska vara en grund för att söka stöd för samverkansprojekt från EU-fonder som Europeiska regionala utvecklingsfonden eller Europeiska socialfonden för framtida projekt. Förstudien kan fokusera på områden som:
- Cirkulär ekonomi
- Förbättrad kust- och marinmiljö
- Minskade koldioxidutsläpp
- Stärka små och medelstora företags tillväxt
- Utveckling av nya färdigheter för smart specialisering
- Stärka forskning och innovation
- Förbättra kompetensförsörjning och arbetsmarknadsinträde
Stödet för en förstudie kan uppgå till 300 000 kronor och förstudien får pågå i max sex månader med möjlighet till förlängning.
Bra att veta
Finansiering
Stödet finansieras av det statliga anslaget "1:1 regionala tillväxtåtgärder" och av Region Stockholms anslag för regional hållbar tillväxt och skärgårdsutveckling. Medel för extrautlysningarna är beslutade i Klimat- och regionutvecklingsnämndens budget för 2025.
Samverkan och medfinansiering
Det har visat sig att samverkan mellan olika organisationer och mellan samhällssektorer bidrar till en större effekt och ett mer bestående resultat för projekten. Det är därför bra om du kan undersöka om det kan finnas någon passande samverkanspartners i Stockholms län till ditt projekt.
Flera finansieringskällor kan också förstärka projektets möjligheter att nå sina mål. Finns det fler finansiärer som kan bidra ekonomiskt till projektet?
Titta gärna t ex. på möjligheten att söka finansiering av någon av regionens EU-fonder:
Tips och svar på vanliga frågor
Konkreta tips och råd som kan underlätta när du fyller i din ansökan.
Länk till tips och råd när du skriver din ansökan
Du kan också titta igenom de vanligaste frågorna och svaren gällande utlysningen.
Kontakta oss
Har du frågor? Hör av dig till oss.
E-post:
projektstod.rlk@regionstockholm.se
Postadress
Region Stockholm
Regionledningskontoret
Box 30215
104 25 Stockholm
- Senast granskad: 29 januari 2025
Du kanske också är intresserad av
Tips när du skriver ansökan om projektmedel
Att skriva en ansökan om projektmedel är inte alltid lätt. Här har vi samlat tips om vad du kan tänka på under tiden du skriver en ansökan.Frågor och svar om projektmedel
Här får du mer information om vårens utlysning. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren som kan hjälpa dig när du fyller i din ansökan.