Tidigare vinnare av Gyllene äpplets ledarpris

Gyllene äpplets ledarpris ska premiera ett gott ledarskap. Här kan du läsa om tidigare års vinnare.

Ledarpris 2022

Foto på Maja.

Ledarpriset går till Maja Lovbrandt, klinikchef för Folktandvården Handen och Folktandvården Online samt biträdande områdeschef för allmäntandvården. Priset består av ett glasäpple, ett diplom och en prissumma på 20 000 kronor som ska användas till en personlig utvecklingsinsats som syftar till fortsatt utveckling och förbättring för vinnare och verksamhet.

– Det har alltid varit så att jag tar hand om personalen och ser till att de har de verktyg de behöver för att ta hand om patienterna på ett bra sätt, berättar Maja Lovbrandt.

En viktig del i Maja Lovbrandts ledarskap är att verka för att kompetensen höjs inte bara på den egna kliniken utan att också erbjuda kolleger på mindre kliniker i närområdet en chans att höja sin kunskap.

– På så sätt kan de som bor här också få den tandvård de behöver hos oss

Andra viktiga delar som Maja Lovbrandt arbetar med är exempelvis att bygga och främja goda relationer och att ge medarbetarna möjlighet att sätta sig in i varandras områden.

Ett råd hon har till andra ledare som vill förbättra något i sin verksamhet är att vara noga med att välja det som går att påverka.

– Det är det man ska lägga energi på.

– Jag tror också att det är viktigt att våga tänka annorlunda och prova nya idéer, säger Maja Lovbrandt.

Juryns motivering:

Med helhetssyn, tillitsbaserat ledarskap och stort engagemang har Maja Lovbrandt tillsammans med sina medarbetare utvecklat Folktandvården Handen till en lönsam klinik som erbjuder tandvård med hög kvalitet och tillgänglighet. Som klinikchef säkerställer Maja att såväl teamarbetet som de enskilda medarbetarna utvecklas. Maja har även arbetat med att starta den uppskattade kliniken Folktandvården Online. För ett föredömligt ledarskap och ett imponerande verksamhetsresultat tilldelas därför Maja Lovbrandt årets ledarpris.

Ledarpris 2021

Foto på Matti.

Ledarpriset går till Matti Dahl, enhetschef för OCD-programmet vid Psykiatri Sydväst, Stockholms läns sjukvårdsområde. Priset består av ett glasäpple, ett diplom och en prissumma på 20 000 kronor som ska användas till en personlig utvecklingsinsats.

– Jag tror att min grej är att jag alltid tar med alla medarbetare, säger Matti Dahl.

– Det finns hela tiden en sådan vilja att förbättra mottagningen. Min grundsyn är att alla vill ha en välfungerande och trevlig arbetsplats och att sunda idéer ska fram.

Matti Dahl belönas också för att integrera forskningsprojekt i den dagliga kliniska verksamheten. Forskargruppen sitter i korridoren bredvid och några av läkarna och psykologerna jobbar deltid på OCD-programmets mottagning. OCD är en förkortning av engelskans obsessive compulsive disorder, tvångssyndrom på svenska.

– Det gör att vi väldigt lätt kan testa saker i studier, berättar Matti Dahl.

Ett exempel på ny kunskap som fått spridning också utanför Sveriges gränser är internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT) för tvångssyndrom, en behandling framtagen av forskargruppen i samarbete med OCD-programmets mottagning.

Juryns motivering

Genom ständig utveckling och att föredömligt integrera forskningsprojekt i det dagliga kliniska arbetet, erbjuds alla medarbetare möjlighet att delta i olika förbättringsarbeten. Årets ledarskapspris tilldelas Matti Dahl för hans stora engagemang, metodiska arbetssätt och förmåga att samverka såväl internt som externt. Matti leder en mottagning som erbjuder högkvalitativ och kostnadseffektiv vård till patienter med tvångssyndrom och relaterade tillstånd samtidigt som han skapar goda förutsättningar för medarbetarnas utveckling och trivsel.

Ledarpris 2020

Nineveh Baresso vinnare av Gyllene Äpplets ledarpris 2020

Nineveh Baresso är kurator och enhetschef för enheten för kuratorer och psykolog på
Södertälje Sjukhus AB. Hon får Gyllene Äpplets ledarpris, som delas ut för första gången. Priset består av ett glasäpple, ett diplom och en prissumma på 20 000 kronor som ska användas till en personlig utvecklingsinsats.

– Det har alltid varit viktigt för mig att inspirera medarbetarna till att engagera sig, våga kliva fram, ta sig an nya utmaningar och komma med idéer, berättar Nineveh Baresso.

– Jag har tillsammans med mina medarbetare bland annat jobbat väldigt mycket med att vi ska vara tillgängliga och närvarande på avdelningarna och mottagningarna och vi har utvecklat arbetet med att ingå i teamen. Vi jobbar så nära patienterna som möjligt, då kan vi också se vilka behov de har.

Andra delar av sitt ledarskap hon belönas för handlar om att väldigt tidigt under pandemin ha tagit initiativ till stödinsatser för sjukhuspersonalen i samverkan med sjukhuskyrkan samt att ha tagit initiativ till en krisstödtelefon för en orolig allmänhet. Krisstödtelefonen bemannades sedan av alla akutsjukhus och organiserades av Regionalt kunskapscentrum kris- och katastrofpsykologi.

Juryns motivering

Ninevehs ledarskap visar vägen till samverkan över gränser och utgår alltid utifrån patienternas bästa i hela vårdkedjan. Nineveh är proaktiv, prestigelös och inspirerar sina medarbetare att aktivt vara med och utveckla verksamheten. Med sitt ledarskap har Nineveh förändrat sjukhusets grupp av kuratorer och psykolog till att bli en självklar del av avdelningarnas och mottagningarnas team kring patienterna.

  • Senast granskad: 16 januari 2024