2022-2023 Vidar Francke

Vidar Francke (f. 1991) är illustratör och animatör utbildad på Konstfack och arbetar med normkreativa frågeställningar. Slussens tunnelbanestation kommer under året ”befolkas” av en serie svartvita teckningar av robotar som beter sig som människor.

Slussens tunnelbanestation kommer under året "befolkas" av en serie svartvita teckningar av robotar. Illustratören och animatören Vidar Francke använder robotens anonyma uttryck för att titta närmre på människors beteenden. Två robotar är på dejt, en sitter och spelar tv-spel, en annan hjälper till med en flytt. Robotarna har tagit människornas plats och utför sina sysslor med van hand.  

person på plattformen vid Slussen

Francke vill också undersöka hur vi läser de här bilderna utifrån robotarnas kroppsspråk, gester och det sammanhang de befinner sig i. Roboten, som är skapad av människan, belyser våra vanor, normer och sociala koder – det som formar oss människor dagligen.  

Spårvägg med bilder av Francke

Hur kommer det sig att vi läser de olika robotarna som en manlig eller kvinnlig robot? I sina illustrationer och animationer arbetar Francke återkommande med normkreativa frågeställningar. Med en enorm detaljrikedom i sina teckningar vill konstnären öppna upp för samtal och funderingar, snarare än att komma med färdiga svar. 

stillbild från animerad film av Francke

Se även animationen ”Där vi möts” av konstnären på tunnelbanestation Skanstull som visas i två versioner, 1 oktober-30 december 2022 samt 1 juli – 30 september 2023. Här har Vidar Francke zoomat ut bilden men fortsätter att fokusera på människors rörelsemönster. Vi får följa fyra vardagliga miljöer och hur de befolkas och kommer till liv genom våra rörelser. 

Skanstull vägg med fyra skärmar

 
  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av