2020-2021 Roger Smeby

Rallarrosorna
Slussen | september 2020 - september 2021 
Arbetar i tunneln, drar kabel, borrar i berg, berget läcker. Blöta handskar och kalla fötter. Fantasier i mörkret, om vinden och det ensliga spettet, skyffeln och hackan. Betongsmak i munnen från dimman. Det monotona arbetet frigör tankarna. Jobbar på en sträcka av ett spår, ljuset är släckt där sträckan slutar och slöjan börjar. Landskap breder ut sig i tunneln och i graniten. Grottor infinner sig mitt på ljusa dagen.
Slussen med Roger Smebys utställning 2020
Rallarrosorna består av 41 konsttavlor utspridda över stationens två spårsidor. De är skapade mellan 2015-202. De få timmar som tunnelbanan är stängd varje natt, pågår verksamhet i det dolda, vilket Rallarrosorna ger betraktaren en ovanlig inblick i. 
kolteckningar av ett par skor och en tunnel
Roger Smeby (född 1990) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm (examen 2020). I flera år arbetade han själv som banarbetare i Stockholms tunnelbana.  
Roger Smeby är verksam i Stockholm. Hans bildvärld blandar motiv från spåren under mark med bilder ur fantasin, både möjliga och omöjliga landskap. Med Smebys bilder på Slussens tunnelbanestation skapas ett platsspecifikt verk av en konstnär med unika erfarenheter från arbetet i tunnlarna.
  • Senast granskad: 31 oktober 2023