2022-2023 Nada Ali

The Making and Breaking of an Icon 

Konstväxlingar | 14 oktober 2022 - 8 januari 2023

I montern på Odenplans tunnelbaneplattform kan man under en 3-månaders period följa Nada Alis process med att konstruera och återskapa en skulptur.  

tre videoskärmar i montern

”The Making and Breaking of an Icon” går ut på att Nada Ali bygger upp, tar isår och monterar ihop en stor skulptur. En process som pågår tills lerbitarna är för små att pussla ihop. På ikonens insida står det en arabisk skrift vilket konstnären använder som en karta för att kunna sätta ihop bitarna. Nada Ali har skapat en metod för att undersöka vad som blir kvar av en bild när den förstörs och skrivs över och budskapet ändras, en så kallad religiös eller politisk ikonoklasm. 

monter

På så vis använder Ali formatet med Konstväxlingar och den glasade montern på Odenplan på ett generöst sätt där hon tillgängliggör sin konstnärliga process för de förbipasserande.  

Montern är ett unikt utrymme där nyutexaminerade konstnärer kan visa sina skulpturer och installationer för en stor publik. Sedan 2006 har över 100 nyutexaminerade konst- design och konsthantverksstudenter ställt ut här. 

Nada Ali har skapat ett offentligt verk i Södertälje: New Water.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av