2022-2023 Erik Gustafsson

Pause Between Thought and Action

Mariatorget | 18 februari 2022 - oktober 2023

Fotoserien ”Pause Between Thought and Action” har tillkommit i en lekfull process då konstnären Erik Gustafsson låtit ljus direkt påverka ljuskänsligt papper.  

På ett slumpartat sätt har han använt sig av det omkringliggande materialet i fotostudion som motiv, men även sin egen och vänners kroppar. Slutresultatet suddar ut gränsen mellan representation och abstraktion, och fotografiet får istället en möjlighet att betraktas på nya sätt.   

Rad av bilder på Mariatorget

16 bilder på perrongernas väggar pulserar i färg och form. De starka färgerna – magenta, crimson, eldrött och detaljer av lysande grönt och blått – är den kemiska effekten av fotografiska experiment, där konstnären Erik Gustafsson på till synes enkla vis undersöker var fotografiets gräns börjar och slutar. 

Fotoserie på Mariatorget

Erik Gustafsson (f.1987) har en masterexamen i konst från HDK Valand och arbetar med analogt fotografi. I sitt arbete återkommer han till teman om fotografiets inneboende egenskaper, såsom representation, reproduktion, och möjligheterna att uppleva tid och rum på en plan yta. 

2022 utgavs boken Pause Between Thought and Action, 116 sidor, design av Andreas Friberg Lundgren, text av Lina Aastrup, ISBN: 9789152728512

Erik Gustafssons bilder på Mariatorget
Erik Gustafsson på Mariatorget. Foto: Hans Ekestang
  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av