2021-2022 Riitta Päiväläinen

Shelter

Mariatorget | mars 2021 - februari 2022

Fotoserien ”Shelter” erbjuder tunnelbaneresenärer möjligheten att för en stund uppleva en annan verklighet, kanske ett sagoland? Riitta Päiväläinen skildrar stillsamma landskap med mystiska textila bon i trädtoppar och bland sanddynor.  

Fotoserie på Mariatorget

"Naturen är som en lekplats för mig, den bjuder in mig att drömma och skapa”, berättar Riitta Päiväläinen. Bilderna påminner om barnets skogsäventyr, kojor och fantasivärldar. De gåtfulla och vackra landskapen är hennes utgångspunkt, men fokus i bilderna är de textila installationer som skapas för platsen.  

Landskap har uppskattats genom konsthistorien och Päiväläinens fotografier har släktskap med måleri från 1800-talet som skildrar fornnordiska sagomotiv eller som fokuserar på naturens inneboende dramatik. Men de är samtidigt helt unika i sitt slag. Hennes bilder och motivval kan uppfattas som romantiska, samtidigt som de förmedlar något som är övergivet och skört. Berättelsen skapas hos betraktaren som kanske ser en saga i bilden men där finns även andra tolkningsmöjligheter. Shelter betyder skydd. Hennes textila skapelser kan tänkas skänka trygghet från nattens mörker, naturens krafter eller något annat.  

Länk till webbsida
Länk till SR intervju med Riita

Spårvägg Mariatorget med bilder av Riita
Fem bilder på Mariatorget 2021 av Riita Päiväläinen. Foto: Hans Ekestang
  • Senast granskad: 31 oktober 2023