För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
Scenrummet i Ulriksdals slottsteater. Stolar framför en scen i 1700-talsstil med kulisser och scenljus
Scenrummet i Confidencen

Slottsteatern som vaknade ur en törnrosasömn

Confidencen i Ulriksdals slottspark är Sveriges äldsta rokokoteater. I slutet av 1700-talet lades teatern ner och föll i glömska i nära tvåhundra år innan den återställdes till sin forna glans.

Vid Ulriksdals slott i Solna ligger Sveriges äldsta rokokoteater – Confidencen. Byggnaden var från början ett ridhus, men förvandlades till en teater år 1753 på initiativ av dåvarande kronprinsessan Lovisa Ulrika som ansåg att det svenska kulturlivet var undermåligt.

– Hon kom hit från Tyskland där hon var van vid ett rikt kulturliv. Jag tror att hon beskrivit det för någon att Sverige var som en potatisåker. Så hon bestämde sig för att göra något åt saken och göra om det här ridhuset till en teater, säger Madeleine Onne, VD och teaterchef för Confidencen.

Teatern användes flitigt under 1700-talet, men föll i glömska efter Gustav III:s död. Först på 1920-talet återupptäcktes teatern, men den var då i ett dåligt skick och det dröjde sen till slutet av 1970-talet innan prinsessan Christina visade byggnaden för operasångerskan Kjerstin Dellert. 

– När de kom hit och öppnade upp teatern var den i ett bedrövligt skick. Det var döda duvor, sopor och förfärlig lukt. Men Kjerstin bestämde sig för att återuppliva den. Hon kavlade upp ärmarna och började röja, berättar Madeleine.

Ett hus fullt av historia

Namnet Confidencen kommer ifrån att det så kallade Confidence-rummet. Ett rosamålat rum med höga fönster där kungafamiljen kunde äta sin middag utan att deras betjänter hörde samtalen.

Ett rosamålat rum i en 1700-talsbyggnad. Ett stort bord i mitten med duk, ljusstake och plymer. På väggarna guldspeglar och höga fönster med spröjs.
Confidencen-rummet med det stora matsalsbordet som kan hissas ner en våning.

– Det stora matsalsbordet i mitten av rummet kunde sänkas ner till källaren där det dukades. Så knackade man i golvet och sedan hissades ett färdigdukat bord upp. På så sätt kunde kungafamiljen samtala ”en confidence”, i förtroende, förklarar Madeleine.

Scenrummet är även det unikt. Ursprungligen byggt av sjömän, påminner tekniken runt scenen om ett skepp med bryggor och rep.

En plats som vill välkomna alla 

Sedan återöppningen har Confidencen varit en plats för både historia och nyskapande. Utifrån Kjerstin Dellerts vision om en teater för alla, har man idag en bred repertoar – från barockopera till jazz och teater. Solna kulturskola har också sina avslutningsföreställningar här.

– Det är fantastiskt att ungdomar får stå på scen i en sådan här miljö. Jag tror att de får en helt annan förståelse för kulturens betydelse, säger Madeleine.

En operafestival under sommaren är kärnan i verksamheten, men Madeleine blickar framåt – och drömmer om att utveckla programmet ytterligare.

– Tänk om vi kunde ha en Bollywood-föreställning med indisk mat i vårt serveringstält! Det finns så mycket kultur i Solna, det gäller bara att hitta formerna för att mötas, säger hon.

Ett personligt engagemang

Madeleine Onne har en lång internationell karriär bakom sig som dansare och balettchef. Nu är hon tillbaka där allt började.

– Jag var med redan på 1980-talet när vi dansade här för att samla in pengar. Det känns som att cirkeln är sluten, säger hon.

Ett kulturarv i behov av stöd

Confidencen är öppen endast under sommarhalvåret. Den gamla 1600-talsbyggnaden är svår att värma upp, vilket gör att vinterevenemang kräver flera dagar av uppvärmning med byggfläktar.

Ekonomin är ständigt en utmaning för teatern, vilket gör att de i år har startat upp med volontärer.

– Vi får hjälp med allt från trädgårdsarbete till att ta hand om artister och det är en otrolig hjälp. Vi är få anställda och det är otroligt mycket jobb, men när vi ser publiken lämnar teatern med ett leende, då vet vi att det är värt det, säger Madeleine Onne.

Verksamhetsstöd

Confidencen har verksamhetsstöd från Region Stockholm för sitt arbete med att vårda och driva ett unikt kulturarv.

  • Uppdaterad: 25 juni 2025

Du kanske också är intresserad av

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.