Konsten på Danderyds sjukhus

I samband med ny-och ombyggnationer på Danderyds sjukhus görs satsningar på konst. Med de senaste investeringarna har tolv konstnärer medverkat till att skapa konstverk för specifika platser som präglar både den invändiga och utvändiga miljön.

Den nya akutvårdsbyggnaden, de ombyggda vårdavdelningarna och godsmottagningen har konst som gestaltats speciellt för platsen och verksamheten.

På sjukhuset finns även äldre konst. De äldsta verken är från 1950- och 60 talen då sjukhuset var nytt. 

Akutvårdsbyggnaden

I den nya akutvårdsbyggnaden finns flera större gestaltningar i utemiljö, hisshallar och trapphus där flödet av människor är stort.

Framför entrén till akutmottagningen har konstnären Ludvig Ödman skapat räcket. Utmed räcket finns skulpturer i form av boningar där det är lätt att föreställa sig att någon nyss flyttat in. När mörkret faller tänds skulpturerna del för del och ger liv till platsen. Även inne på den stora ljusgården invid akuten finns flera boningar på samma tema. De är alla nära besläktade med varandra.

Gestaltat staket som är ojämnt i höjden med höga minihus som avbrott. Ses framför fasad på sjukhuset

I hisshallen som förbinder den nya akutvårdsbyggnaden finns fyra landskapsmålningar På andra sidan stranden av Viktor Rosdahl. Platser att resa till i tanken, någon gång i framtiden eller i minnet.

målning av alplandskap på vägg

I västra trapphuset finns Den hängande lotusträdgården av Raha Rastifard. Konstverket sträcker sig hela vägen upp genom byggnadens trapphus. Lotusblommor som symboliserar lugn och läkande återkommer i verkets alla delar.

närbild konstverk

I personalens trapphus har Tuula Lehtinen låtit sig inspireras av en blomsterbukett. I en tjugosex meter hög gestaltning kan alla som passerar ta del av färgprakten i hennes egenhändigt målade och brända keramiska plattor i gestaltningen Sub Flora.

trapphus med keramikplattor som bilda mönster på en vägg

Även inne i vårdverksamheterna finns konst. På akutmottagningen har Anne Ingeborg Biringvad jobbat med konst både på vägg och i tak. Genom återbruk av folkloristiska textiler vill hon nå en bred publik och skapa dialog och kommunikation i gestaltningen Visual Voices.

vägg med konst bakom glasvägg ovan rad av stolar

På Röntgenmottagningen har Carolina Jonsson gestaltat med ljus och lätthet. Här finns subtila gipsreliefer, ett videoverk och flera fotografier på vägg och i tak. Titel är Recalling Ecolonia.

bild i takplatta

Fotograf Annika Thörn Legzdins har tagit avstamp i folktron där mossan anses ha förmåga att lindra smärta och stress. De fem fotografiska verken Cryptogamia återfinns på väggar och flera i tak på avdelningen för intensivvård. 

stor glasbild av uppförstorad mossa på korridorsvägg

Vårdavdelningar

Ny konst finns också på fyra ombyggda vårdavdelningar. Här har konstnärerna Tobias Törnqvist, Carl-Fredrik Ekström och Peter Zacsko förhållit sig till respektive verksamhet i sina gestaltningar. 

Petter Hellsings Arboretum, som finns på en av sjukhusets vårdavdelningar, är utfört i så kallad intarsia. Träslagen har olika strukturer och nyanser. Arboretum betyder just ”samling av olika sorters träd”. Trädet är fullt av symbolik och associationer

träinstarsia på stor tavla i sjukhuskorridor

Godsmottagningen

När godsmottagningen byggdes om fick Kristofer Hultenberg uppdraget att gestalta lokalerna. Med en storskalig teckning förhåller han sig till arkitekturen och rummets funktioner. Full Skala av Kristofer Hultenberg.

Takfönster med svart inramning

Äldre konst

Eftersom det moderna Danderyds sjukhus började byggas redan på 1950-talet med invigning 1964 finns många äldre verk i olika delar av sjukhuset. Några exempel är Tyra Lundgrens bronsskulptur Fågelpelare utanför huvudentrén, väggmålningar av Nils Kölare och Ann Magnussons heliga plats Temenos på innergården nära huvudentrén.

skulptur mitt i fontän

  • Senast granskad: 18 juli 2023

Du kanske också är intresserad av