Konsten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge

När Huddinge sjukhus stod klart i början av 1970-talet var det den största vårdbyggnad som uppförts i Sverige. Ett ambitiöst program för konst och miljö arbetades fram. Idag är Karolinska Universitetssjukhuset ett av Europas största sjukhus. 

Byggdes storskaligt för effektiv vård

Med Huddinge sjukhus planerade man för en effektiv vård och resultatet blev långa raka huskroppar med breda korridorer. Det ritades av HLLS Arkitektkontor AB. För att balansera det storskaliga och rationella intrycket bearbetades byggnadens betongfasader med rytmiska former och med inslag av blått planglas.

Cirka 50 år efter att sjukhuset invigdes, har Region Stockholm genomfört ny- och ombyggnationer för att modernisera och öka vårdens kapacitet. På sjukhusets södra sida har en helt ny byggnad uppförts, O-huset, och befintliga lokaler som ansluter till O-huset har renoverats. Många av de första konstverken har fått nya placeringar. 

Möte med konst börjar redan i garagebyggnaden

Tre konstnärer har gestaltat garagemiljöerna. Här bidrar konsten till att miljön blir omhändertagande och välkomnande. Jamila Drott, David Molander och Emil Holmer har arbetat på varsitt våningsplan.

Kakelvägg i garage med abstrakt mönster.

Skulptur ett tema vid entrén

Även i och omkring huvudentrén har mycket hänt sedan sjukhuset invigdes på 70-talet. Ett nytt entrétorg och ett parkeringshus är några av de större förändringarna. På entrétorget finns nu skulpturer av Mia E Göransson i keramik, aluminium och betong. Framträdande är fortfarande utomhusskulpturen "Natt och Dag" av PO Ultvedt och i främre delen av entréhallen Gert Marcus "Färgrum". 

Skulptur framför huvudentrén i kvällsmörker.

Utomhusgårdarna utmärker sjukhuset

Karaktäristiskt för sjukhuset i Huddinge är de konstnärligt utformade utomhusgårdarna där varannan gjordes grönskande och varannan stenlagd. De två största gårdarna fick skulpturala verk varav idag endast Einar Höstes "Rymdfackverk" finns kvar.

Stor skulptur på innergård till sjukhuset.

Med dagens utbyggnad har två nya gårdar utformats konstnärligt. Den ena med en skulptural gestaltning av konstnären Anders Sletvold Moe, som knyter samman de äldre sjukhuset med det nyare O-huset. 

Metallskulpturer på grön innergård.

Den andra gården är gestaltad av Anders Krüger och har en markbeläggning i granit. Gårdarnas utformning har även en funktion som orienteringspunkter och är tänkta att betraktas inifrån de glasade förbindelsegångarna. Också de stora invändiga ljusgårdarna, som löper genom flera våningsplan har konstnärliga gestaltningar.

Färgsättning för orientering 

Färgsättningen i sjukhusets allmänna ytor är än idag den ursprungliga med bärande element som pelare och hisschaktens väggar i mörkt grafitgrå färg och vita väggar. Golven har en ledfärg per våningsplan för att göra det lättare att orientera sig. De rymliga hisshallarna är viktiga platser för konst.

En hiss- och trapphall med konst på vägg i olika geometriska former.

Alexandra Severinssons verk i hiss- och trapphall är en kommentar till Beck & Jungs legendariska emalj på sjukhusets fasad "Hej patient!". I en annan hisshall syns Hilde Angel Danielsens konstverk som ramar in O-husets våningsplan med klara teman i komplementfärger, som en nytolkning av det äldre sjukhusets färgsättning.

Grönska i förgrunden och väggskulptur på betongfasaden i bakgrunden.

Meditationsrummet – en kopia från FN-huset

Meditationsrummet har tillkommit som en kopia av meditationsrummet i FN-huset i New York, planerat av Dag Hammarskjöld. Det är ett rum tänkt för alla religioner och saknar därför de traditionella religiösa symbolerna. Merike Kaugesaars textilkonstverk kan ge associationer såväl till språk och tecken som till materiens mikroskopiskt små byggstenar. 

Mer konst på sjukhuset

Öppna eller ladda ned broschyren med text och bilder om verk på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Befinner du dig på sjukhuset kan du använda vår app Konstguiden. 

  • Senast granskad: 18 juli 2023

Du kanske också är intresserad av

  • Ida håller handen mot väggen med målade växter och fantasitdjur.

    Konst på barnvårdsavdelning invigd

    Här kan barnen på upptäcka en fantasivärld i Ida Rödéns gestaltning på den nya barnvårdsavdelningen i Huddinge.
  • sjukhuskorridor med patient i säng

    För ärenden som berör konst(Öppnas i nytt fönster)

    För dig som ska ansökan om konst till arbetsplatsen, anmäla om verksamhetsflytt eller annat som berör konst. Alla ärenden hanteras via e-tjänsten Konstanmälan.
  • Person i skyddskläder i förgrunden. I bakgrunden vägg med två fotografier av väldigt uppförstorad textil.

    Konst på akut- och närsjukhusen

    Se konsten på sjukhusen i Danderyd, Huddinge, Solna, Nacka, Sollentuna, Södertälje, Södersjukhuset, S:t Eriks Ögonsjukhus och S:t Görans sjukhus.
  • Hand som håller mobiltelefon. På skärmen syns en stor skulptur utomhus i form av en hög blomma.

    Mer om konstverken

    Ladda ned broschyrer och guider om konsten på det sjukhus där du befinner dig. Kan användas på de stora akutsjukhusen i Stockholms län.