Konsten på S:t Görans sjukhus

Att gå runt på sjukhusområdet, både inomhus och utomhus, är en tidsresa där olika rumsligheter, färgsättningar och material möts och vävs in i varandra.

S:t Görans Sjukhus kan ses som en mosaik av framtidsvisioner från slutet av 1800-talet fram till idag. Sjukhuset är ett centralt beläget akutsjukhus. Placerat mitt på Kungsholmen har dess byggnader successivt vuxit fram. De första patienterna togs emot 1888 då sjukhuset öppnades. 

Drygt fyra decennier senare var det dags för det utbyggda ”nya” S:t Görans Sjukhus att invigas 1930. Därefter har ytterligare ett antal vård- och behandlingsbyggnader uppförts genom åren. Varje tid för med sig nya arkitektoniska uttryck. 

En av de mer karaktäristiska byggnaderna är restaurangen Göranterrassen, ritad av den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine. Med sin fantasifulla och detaljrika utformning är den ett utmärkande inslag i miljön. Byggnaden är idag kulturhistoriskt klassad.

Ljuskonst visar vägen

En serie ljuslådor med glasfronter lyser upp väggen på fasaden till byggnad 30 och 20 vid nya akutentrén. Ljuset från lådorna bildar ett harmoniskt ljusspel i åtta olika färger. Konstnären Achim Kobe har skapat detta konstverk som förenar ett välkomnande spel med färg, form och ljus och med en vägvisande funktion.

ljusverk ovanför fönster

En av tegelväggarna är ett konstverk

1989 skapade konstnären Lillemor Petersson verket "Stentecken", en konstnärlig gestaltning av dåvarande ambulanshallens fasadvägg mot S:t Göransgatan. Konstverket utgjordes av en 30 meter lång relief bestående av cirka 2 000 skulpterade eller på annat sätt bearbetade tegelstenar. Vid ombyggnaden plockades muren ned och har nu återmonterats i ett nytt projekt tillsammans med konstnären.

Nu står nya konstverk av Lillemor Petersson på plats vid S:t Görans sjukhus – en 20 meter lång vågformad tegelvägg och tre stycken fem meter höga tegelskulpturer. Samtliga nya konstverk består av beståndsdelar från det tidigare verket. 

tegelvägg med inmurat rött keramikhjärta

Karaktäristiska fågelskulpturer

Maud Spangenbergs skulpturgrupp "Fågelformer i brons" har i många år stått framför huvudentrén. Skulpturgruppen har tagits bort tillfälligt i och med ombyggnationer vid sjukhuset, men kom åter på plats under 2021. Nio konstnärer har arbetat med de centralt belägna hisshallarna där varje plan har fått sin egen karaktär, till exempel hittar vi på entréplanet Gert Marcus konstverk "Färgrum och gränslinjer".

Hög skulptur på grusgård. Skulpturen är omringad av vita bollar i olika storlekar.

Skulptur som strävar uppåt

Linda Bäckström har gjort en monumental skulptur för en innegård vid nyuppförd byggnad 45. Skulpturen med titeln "Larry", ser ut att vara lättare och mjukare än vad den är, och för tankarna till ett fång ballonger som är på väg att sväva upp mot himlen. Skulpturen i gjuten aluminium är döpt efter amerikanen Larry Walters som 1982 tog en flygtur i en trädgårdsstol med hjälp av åtskilliga heliumballonger. 

  • Senast granskad: 18 juli 2023

Du kanske också är intresserad av