Konsten på Södersjukhuset

På Södersjukhuset finns nära en tiondel av hela Region Stockholms konstbestånd.

Just nu pågår stora förändringar på Södersjukhuset med en ny behandlingsbyggnad med större akutmottagning, nya operationssalar samt en ny vårdbyggnad rustas för framtidens vårdbehov. I år firar sjukhuset 80 år!

Ny akutentré

I den nyöppnade akutentrén på Södersjukhuset möter vi Pasi Autios verk "Ögonblickets rymd" som är en rörlig installation med tillhörande ljudkompositioner av Jakob Norgren. Videoverket tycks vid första anblick avbilda himlen, men emellanåt förvandlas bilderna genom en vågrörelse till en abstrakt och obekant vy. Bildmotivet visar sig bestå av reflektioner i en vattenyta. Det tillfälliga mötet mellan de två separata elementen påminner oss om ögonblickets rymd, mångfacettering och meningsfullhet. Känslan av stundens rumsliga utsträckning förstärks ibland av musiken.

Pasi Autio

Huvudentré

I början av 2000-talet gjordes en omfattande renovering av huvudentrén med flera större konstnärliga uppdrag som följd. Utanför finns Fredrik Wretmans gestaltning "Body & Soul" i form av två skulpturer placerade vid varsin damm. Verket blir helt av att skulpturerna speglas i vattnet.

En av sjukhusets äldre konstnärliga gestaltningar är Tyra Lundgrens stora relief i glaserat stengods från 1953, placerad i huvudentrén. Typiskt för 1970- och 1980-talen är det måleri som utfördes direkt på väggarna varav en del men inte allt har klarat tidens tand. Från samma period är Mona Huss Walins stora oljemålning med södermotiv som starkt förknippas med sjukhuset.

keramisk relief

Konst i entrén och ljusgårdarna

Till vänster inne i entrén finns Anders Kappels tredelade verk med inspiration från Årstavikens koloniområde, och till höger Anna Lerinders väl integrerade gestaltning med byggkeramiska plattor i vitt och grafitgrått. På de två ljusgårdarna står Aleksandra Stratimirovics stiliserade träd och lyser i olika färger när mörkret faller.

sittplatser i huvudentren

Videokonstverk i sjukhuskyrkan

Här visas ett videokonstverk av Eva Koch, projicerat direkt på en av väggarna. Verket visar en mycket långsam övergång mellan bilder av solen, jorden och månen. Konstnären har velat uppnå en upplevelse där man kan öppna sitt sinne för naturens storhet, för människan och för det obegripliga.

sjukhuskyrkan

Kul att veta

Under Södersjukhuset finns ett gammalt krigssjukhus, byggt i slutet av 1930-talet. Här ryms idag ett Akut- och katastrofmedicinskt centrum med konst från 1990-talet av bland andra Åke Pallarp, Marylyn Gierow och Klas Göran Tinbäck. Idag används lokalerna delvis av sjukhuset som utbildnings- och möteslokaler.

Södersjukhuset uppfördes efter Hjalmar Cederströms och Hermann Imhäusers ritningar och invigdes i april 1944. Det är tydligt influerat av 1940-talets funktionalism med renhet och enkelhet som ledord, ljusa odekorerade fasader och platta tak.

Gestaltningsuppdrag under arbete

För plan 1–7 i byggnad 17/18 arbetar följande konstnärer med gestaltningsuppdrag:

Åtta personer i åtta små rutor.

”Vattensekvens” Eva Beierheimer

Skissförslaget består av mosaik i uppbrutna former som skapas av klinker- och glasdelar i olika storlekar, nyanser och ytskikt. Mosaiken gör att verkets utseende ändrar sig med betraktningsvinkeln och skapar en illusion av reflekterande ljus. Mindre delar placeras på olika platser i vårdrummen, större sammanhängande former tar plats i korridorerna. Förslaget anspelar på Södersjukhusets speciella läge med utsikt över Årstaviken. Konstnären kommer även att återbruka material från den befintliga sjukhusinredningen som rivs ut i samband med ombyggnationen.

”Fragment från ett inre landskap” Nadine Byrne och Johan Meisel

Skissförslaget består av en serie analoga fotografier som printas på tjockt glas, vattenskurna i oregelbundna former som monteras på väggen. Motiven för tanken till naturen som läkande kraft, från det vilda och orörda landskapet till den plockade buketten. Den analoga tekniken ger fotografierna en tidlöshet. De oregelbundna formerna gör att fotografierna får en tredimensionalitet och blir på så sätt också skulpturala objekt.

”Vägen till skogen” av Erika Dahlén

Skissförslaget består av måleri på ett textilt material i olika geometriska former. I kalejdoskopiska målningar speglas världen och naturen utanför sjukhusbyggnaden med fragment från både figurativa landskap och abstraherad växtlighet. Här uppnås en tillräcklig komplexitet för att betraktaren ska kunna upptäcka flera dimensioner i verket efter hand, men också en harmonisk och balanserad färgskala som inbjuder till vila och kontemplation. Samtliga textila konstverk täcks av akrylglas och polykarbonat.

”Den taktila halon” av Ylva W Franzén och Jenny Bergman

Skissförslaget består av keramiska former som glaserats i porslins- och stengodslera som är kavlade och bearbetade för att få varierade ytor och former. Varje bit är olik den andra och ger möjlighet till unika kombinationer och flexibla varianter för alla rum. I ljuset framhävs keramikens struktur och glasyrernas matthet och glans. Det blir en fin kontrast mot väggarnas ljusa färg och lokalernas inredning. Alla de 24 vårdrummen har sin egen unika komposition av keramiska former och färgställningar.

”Still life” av Oscar Gard Montan

Skissförslaget utgår från traditionellt koboltmåleri på porslin, vilket konstnären studerat i Kina och utvecklat i ett eget uttryck. Vårdrummen kommer att förses med utskurna porslinsformer i olika storlekar vars konturer anpassar sig efter det målade motivet i olika blå nyanser. I korridorerna placeras handmålade porslinsplattor med ett särskilt framtaget mönster med växtlighet. Verket som i alla delar är skapade för hand ska bidra till att mjuka upp sjukhusets mer sterila miljö.

”Utsikter” av Oskar Hult

Skissförslaget tar fasta på Södersjukhusets placering och förankring till den naturnära omgivningen. I olika teman - träd, bebyggelse, blommor, fält, horisont och mark – skapas kopplingar till naturen, och Södersjukhusets gröna omgivningar. I vårdrummen placeras måleri som fotograferas och printas på det tåliga materialet Acrovyn som också används som väggskydd inom byggprojektet. Materialet skärs i organiska former som likt fragment av tapeter eller fresker ger betraktaren möjlighet att skapa egna berättelser, olika utsikter. Syftet är att aktivera mellanrummen och att ge det förbisedda en chans. Något att upptäcka från olika vinklar och positioner. I korridorerna placeras ramade oljemålningar i olika storlekar.

”Materia Medica” av Ida-Johanna Lundqvist

Skissförslaget består av konstverk i scagliola, en historisk teknik som efterliknar marmor, samt glober med inkapslade växter i transparent material. Konstnären vill med sitt förslag hylla de växter som genom åren använts inom läkekonsten. Inuti svävande bubblor syns skira, halvtransparenta variationer av små växter och svampar ”naturens superhjältar”. Samtliga vårdrum förses med konst. I korridorerna placeras också runda verk i scagliola med växtmotiv i intarsia. 

Närbild av konstverk med starkt gult ljus i formation.

Byggnad 03, Akutmottagningen

Ljusinstallation av konstnär Maja Droetto

Textil konst i toppmoderna operationssalar

Tillsammans med fotograf Per Mannbergs togs ett antal specialbehandlade väggar fram med enorma förstoringar av textila konstverk. Verk av konstnärerna Mona Wassén, Sofia Wahl, Mija Renström, Morteza Golistani, Matilda Dominique och Frida Berntssons verk är nu en del av gestaltning av Södersjukhusets nya operationssalar. 

Byggnad 72, Ny vårdbyggnad

Konstnärer som skapat nya gestaltningar från plan 7 och nedåt:
Yvonne Jeppsson, Rebecka Bebben Andersson, Hanna Hedman, Emanuel Bernstone, Idun Baltzersen, Alejandro Montero Bravo, Jean-Baptiste Beranger. På plan -1, i akutmottagningens administration gestaltas avdelningen av Finn Ahlgren.

  • Senast granskad: 18 juli 2023