Här är konstnärerna som valts ut för gestaltningar på Danderyds sjukhus

I november 2022 utlyste kulturförvaltningen fem gestaltningsuppdrag förlagda till plan 6-10 i ny vårdbyggnad på Danderyds sjukhus. Utifrån 340 inkomna intresseanmälningar från yrkesverksamma konstnärer valdes följande konstnärer ut för skissuppdrag.

Tilldelade gestaltningsuppdrag Danderyds sjukhus

Jacob Dahlgren ”Generell och specifik”

Skissförslaget består av en serie målningar, eller objekt, objekt i kompositmaterial samt tolv fotografier samlade till en bild. Varje målning/objekt presenteras i olika sammanhang i fotografierna. Motiven kopplar till vardagsföremål och världen utanför sjukhuset. Man kan säga att det handlar om abstraktioner i vardagen som tema för gestaltningen "Generell och specifik".

Malin Norberg ”Solen är en brygga”

Skissförslaget består av handgjorda objekt i trä i olika former som fördelas över vårdavdelningens väggar. Gestaltningen är inspirerad av ett brädpussel där de olika bitarna passar ihop men glidit isär. Färgskalan går från lila till orange och vidare över till gult och blått. Furuträdets årsringar är synliga under den tunna färgen och handens närvaro tydlig. Förslaget bidrar till att mjuka upp en annars teknisk och steril vårdmiljö.

Frida Tebus ”Nu och ännu inte”

Skissförslaget består av en serie monumentala kollage i blandade material. Motiven är hämtade direkt från sjukhusets närmiljö - ett sätt att lyfta in den omgivande naturen till dem som vistas på avdelningen och kanske inte själva kan ta sig ut. Kollagen inbjuder till att komma nära och studera alla små detaljer som bilderna är uppbyggda av.

Marie-Louise Ekman "FRAGMENT"

Skissförslaget består av måleri i svart samt skulpturala delar av glas från Murano, Italien. Gestaltningen blir en slags berättande serieteckning eller graffitimålning på avdelningens väggar. Motiven är välkända och återkommande i Ekmans konstnärskap så som ansikten, interiörer och det dukade bordet. På den högt sittande frisen bildar olika tecken på rad en slags ornamentik. I glasobjekten speglas och förskjuts verkligheten.

Mariana Silva Varela ”Bön till solen”

Skissförslaget består av ett antal vävar av lin, silket och ull med inslag av guld- och silvertrådar. På det högt sittande partiet runt kärnan placeras bitar av silkestyg med målade abstrakta landskap. Konstnären har stor erfarenhet och kunskap inom det textila fältet och använder sig till största del av garner hon färgat själv. Gestaltningen hyllar solen och lyfter med guld- och silvertrådar in ljuset på avdelningen. Färgskala är varm och motiven enkla och lugna. Av hygienskäl monteras samtliga delar bakom plexiglas.

Inga överklaganden har inkommit under perioden för avtalsspärr.

Fler nyheter