Procentregeln upp till två procent

1937 beslutade Sveriges riksdag att en procent av kostnaderna vid statlig byggnation skulle satsas på konstnärlig gestaltning. 1971 beslutades att landstinget skulle tillämpa regeln, med upp till 2 procent av produktionskostnaden.

Konstnärlig gestaltning ingår i budgeten vid ny- och ombyggnation

Inom Region Stockholm avsätts en procent av investeringskostnaden till konstnärlig gestaltning. För vårdlokaler avsätts två procent.

Vid särskilt omfattande byggnadsobjekt (över 100 miljoner kronor) tillämpas en friare beräkningsgrund. Där avgörs kostnaden för konstinvesteringarna genom utredningar i det särskilda fallet som ska utgå från byggnadsobjektets behov av konst för att säkerställa gestaltning av god kvalitet.

För projektet Nya Karolinska Solna avsattes 118 miljoner kronor till konstnärlig gestaltning. Det var då det enskilt största konstanslaget i Sverige. 

Platsspecifik konst

Region Stockholm anlitar konstnärer för gestaltningsuppdrag genom att utlysning vid nya konstprojekt. Det är kulturförvaltningen som ansvarar för arbetet med den konstnärliga gestaltningen inom Region Stockholm.

Valen av konstinköp inom Region Stockholm styrs av platsen där konsten ska placeras och den specifika verksamhetsinriktningen. Förvaltningen och avdelningen för konst inom Region Stockholms kulturnämnd är ansvariga för att hantera, producera och förmedla regionens konstsamling. Samtidigt åligger det Locum att ansvara för ägande och utveckling av fastigheter som ägs eller hyrs av Region Stockholm.

  • Senast granskad: 7 november 2023