Seminarium om granskningshandlingen ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Den 12 juni hölls ett seminarium om förslaget till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen i Landstingshuset. Det lyfte de delar som är uppdaterade eller nya sedan samrådsförslaget 2024. Du kan nu ta del av det via den interaktiva filmen.
För att göra seminariet så tillgängligt som möjligt livesändes det den 12 juni. För er som inte kunde delta vid det tillfället har vi tagit fram en interaktiv film där du kan välja vilka avsnitt du vill lyssna på, hämta hem presentationen eller gå till granskningshandlingen. För att aktivera knappar i filmen behöver du starta filmen med playknappen.
Vill du läsa mer om granskningshandlingen för den nya regionala utvecklingsplanen finns informationen här:
Under livesändningen kunde man ställa frågor i en frågechat. Ni ser frågor och svar längre ner på sidan.
Frågor ställda under seminariet
I RUFS 2050 markeras Bromma flygplats och Bergs oljehamn som utredningsområden för att markera osäkerheteter kring framtiden och för att peka på olika tidsperspektiv. Den vägen med utredningssområden valdes inte för RUFS 2026, reflektion kring skälen för detta?
Då RUFS 2050 utarbetades fanns inga beslut rörande Bromma flygplats och Bergs oljehamn, granskningsförslaget har nu utgått från befintliga beslut.
Kan man tolka Mål 7 ang "Hälsa" som att Region Stockholm även kommer att arbeta med förebyggande hälsovård. Alltså insatser där man undviker ohälsa redan innan ohälsa drabbar medborgaren?
Ja, mål 7 handlar om hur vi ska arbeta för att nå en god och jämlik folkhälsa. Med det avses både hälsofrämjande och förebyggande insatser – alltså med insatser som stärker hälsa och minskar risken för ohälsa. För att minska ojämlikhet är det viktigt att insatserna anpassas utifrån invånarnas och gruppers olika behov. Det handlar exempelvis om att skapa goda livsvillkor, en god utbildning och hälsosamma livsmiljöer. Arbetet behöver ske inom många olika arenor i samhället.
Gällande Handlingsplanerna för regionala stadskärnor var det tidigare sagt att de skulle ligga som bilagor till RUFS:en, de finns inte med bland granskningshandlingen så vi utgår från att de nu är fristående, stämmer det?
Handlingsplanerna för regionala stadskärnor tas fram parallellt med den regionala utvecklingsplanen och kommer att fungera som en understrategi eller fördjupning av den regionala utvecklingsplanen.
Det står inget i granskningshandlingen kring indikatorer för uppföljning, samtidigt är vissa av de nya kortsiktiga målen formulerade som indikatorer och andra inte – kan ni redan nu säga något om ifall kompletterande indikatorer för uppföljning kommer tillkomma vid sidan av RUFS:en, samt hur de isåfall förhåller sig till de mål som är formulerade som indikatorer?
Arbetet med att välja ut indikatorer till varje resultatmål är pågående. Det är en del i arbetet med framtagande av en process för uppföljning av den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen.
Jag ser inget i handlingen om det pågående arbetet med kunskapsunderlaget för regionala kulturmiljöer?
Region Stockholm via Stockholms läns museum arbetar för närvarande med ett kunskapsunderlag avseende kulturmiljöer i länet. En betaversion finns här: Regionala kulturmiljöer, https://www.regionstockholm.se/kultur/kulturarv-och-kulturmiljo/kulturmiljo/regionala-kulturmiljoer/
Hur vanligt är det att RUFS inte tillgodoser ett riksintresse? Eller som i Bromma flygplats fall i princip bortser från ett riksintresse? Konsekvenser?
Samhällets förändring och utveckling innebär en ständig översyn av intressen på olika nivå, inklusive riksintressen. Det kan handla om politiska beslut, förhandlingar etc. Detta behöver all planering förhålla sig till på både nationell, regional och kommunal nivå.
Seminarieprogrammet i sin helhet
Program
9.00-9.10 Välkommen!
Moderator: Kim Örtenblad, regionplanerare, talare: Anton Västberg, utvecklingsdirektör
9.10-9.22 Process och granskningshandlingens innehåll
9.22-9.27 Vision och mål – Det nya målsystemet
9.30-9.45 En globalt ledande tillväxt- och kunskapsregion
Temaområden: Näringsliv, forskning och innovation, kompetensförsörjning, identitet och internationell tillgänglighet
9.45-10.30 En tillgänglig, resurseffektiv och robust region utan klimatpåverkande utsläpp
Temaområden: Klimat, säkerhet och beredskap, energiförsörjning och transportsystem
10.30-11.00 Paus & fika
11.00-11.30 En jämlik, trygg och inkluderande region med god livsmiljö
Temaområden: Demokrati, bostadsförsörjning och folkhälsa
11.30-11.50 Stockholmsregionens rumsliga inriktning
Temaområden: Bebyggelsestruktur, grön- och blåstruktur, riksintressen11.50-
11.55 Vad händer nu?
Den fortsatta processen framåt
11.55-12.00 Tack och avslutning
- Uppdaterad: 3 juni 2025