Livsmedelsförsörjning
En stark regional livsmedelsproduktion är viktig för att kunna skapa ett mer hållbart, klimatsmart och motståndskraftigt livsmedelsförsörjningssystem i Stockholmsregionen.
Genom att stärka länets möjlighet till egen livsmedelsproduktion bidrar vi till minskade transporter, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. Det bidrar till att förbättra länets livsmedelsberedskap, stimulera innovation och stärka företagens utveckling.
Livsmedelsstrategi - nationell och regional
Sverige har en nationell livsmedelsstrategi sedan 2017, och 2019 antogs även en regional strategi anpassad för Stockholmsregionens förutsättningar. Livsmedelsstrategin är framtagen i samverkan mellan Länsstyrelsen Stockholm, LRF Mälardalen och Region Stockholm.
Agro Stockholm – en regional livsmedelsnod
Sedan 2022/2023 har Region Stockholm fört dialog med både primärproducenter och livsmedelsförädlare i länet. Samtalen har visat att det finns ett starkt intresse för att bygga upp en regional nod för livsmedelsproducenter och förädlare.
Region Stockholm ska nu tillsammans med AgroÖst, Länsstyrelsen Stockholm och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) etablera Agro Stockholm – en regional nod för samverkan som ska stärka producenter och förädlare inom den gröna näringen. Genom att etablera en systernod till AgroÖst i Stockholmsregionen tas ett konkret steg i genomförandet av den regionala livsmedelsstrategi.
Målet för den regionala livsmedelsnoden är att stärka samarbetet inom lantbruk och livsmedelsproduktion för att öka både odling och förädlingen av mat i länet. Satsningen ska främja beredskap och innovation samt öka andelen närproducerade och hållbara livsmedel i Stockholmsregionen. Genom att göra det får länet bättre livsmedelsberedskap, mer innovationer och starkare företag.

Regionalt livsmedelskluster
En kartläggning av vilket intresse och behov det finns av att bilda ett regionalt livsmedelskluster i Stockholmsregionen.
Ät!Stockholm - en matinnovationstävling
Varje år arrangeras matinnovationstävlingen Ät!Stockholm. Tävlingen syftar till att uppmärksamma nya, innovativa och hållbara livsmedelsprodukter som baseras på svenska råvaror. Tävlingen stimulerar också hållbar utveckling, innovation, och stärkt konkurrenskraft hos små och medelstora företag.
Ät! Stockholm arrangeras av MatLust Utvecklingsnod tillsammans med Region Stockholm, Södertälje kommun och Länsstyrelsen i Stockholm.

Ät!Stockholm - en matinnovationstävling
Ät!Stockholm är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror och där Stockholmsregionen är en viktig marknad.
Kontakta oss
- Uppdaterad: 8 september 2025