Så fungerar vården
Region Stockholm ansvarar för att invånarna ska få den vård de behöver. Här beskrivs övergripande om vilken vård som finns i Stockholms län och om patienters rättigheter.
Region Stockholm ansvarar för att invånarna ska få den vård de behöver. Här beskrivs övergripande om vilken vård som finns i Stockholms län och om patienters rättigheter.
Här finns information om sjukdomen covid-19 och om vaccination. Du kan även ta del av Region Stockholms rapporter om utvecklingen av covid-19 i Stockholms län.
Arbete pågår med att ställa om till så kallad nära vård inom Region Stockholm. Syftet är att patienterna ska få ett mer sömlöst omhändertagande i hälso- och sjukvården med utgångspunkt i individens behov och resurser.
Om du vill klaga eller lämna synpunkter på den vård som du eller en närstående har fått, kan du vända dig till den verksamhet som ansvarade för vården eller till oss på patientnämnden. Söker du ersättning för en skada orsakad av regionfinansierad vård finns en patientförsäkring hos Löf, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag. Har skadan orsakats av ett läkemedel hör du av dig till Läkemedelsförsäkringen.
Region Stockholm ansvarar för att länets invånare får den hälso- och sjukvård och tandvård de behöver. Verksamheten omfattar allt från sjukvård och hälsofrämjande arbete till forskning, utbildning och utveckling. En vanlig dag besöker i snitt 13 800 patienter husläkarmottagningarna, 80 barn föds på sjukhusen och det görs 1 300 besök på akutmottagningarna.
Under Pride finns det möjlighet att enkelt, anonymt och kostnadsfritt testa sig för hiv och syfilis i Pride Park. Här finns bland annat information om tiderna för testning och om mottagningar för test året om.
Region Stockholm har en långsiktigt planering för att möta invånarnas framtida behov av hälso- och sjukvård. Därför genomförs en utredning som analyserar utmaningar och lösningar.
Region Stockholm arbetar för att länets invånare ska få en bättre hälsa och för att hälsoklyftorna ska minska. Människors livsvillkor är olika och det behöver skapas förutsättningar för en god hälsa för alla.
Sveriges regioner har etablerat ett gemensamt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården. Syftet är att skapa en mer jämlik och kunskapsbaserad vård i hela landet.
Region Stockholm har en nollvision mot vårdskador inom hälso- och sjukvården. Lidande, kroppslig och psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall kan undvikas med rätt insatser.
Region Stockholm arbetar med forskning, utveckling och innovation som är viktiga områden för att invånarna i Stockholms län ska ha tillgång till hälso- och sjukvård i världsklass.
Kulturen kan lyfta det friska och ge en mental paus från sjukdom och lidande. Region Stockholm investerar i konst och stödjer kulturaktörer i vårdmiljöer samt forskar om kulturens påverkan på hälsan.
Det görs regelbundna mätningar av vården för att invånare ska få en inblick i hur väl vården fungerar. Vårdgivarna ska också kunna jämföra sina resultat med andras och ta till sig goda exempel.
Ideella organisationer som bidrar till att uppfylla Region Stockholms verksamhet och mål kan söka bidrag. Det kan handla om allt från förebyggande insatser till nya metoder inom en viss verksamhet.
Nationell högspecialiserad vård är offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter. Syftet är att utveckla kunskap, kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Här erbjuds sjukvårdsrådgivning, information och e-tjänster.
Vårdgivarguiden är landstingets webbplats med information och tjänster för vårdgivare.
Hälso- och sjukvårdförvaltningen
Besöksadress:
Lindhagensgatan 98
Postadress:
Box 6909
102 39 Stockholm
Telefon: 08-123 132 00
E-post: registrator.hsf@regionstockholm.se
Telefon till registrator: 08-123 130 20