Skolbio

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Skolbio innebär att barn och unga ser film på biograf på skoltid, som en del av undervisningen. För att räknas som skolbio ska filmvisningen ske i en för ändamålet avsedd lokal och inte i skolan/klassrummet. Filmvalet görs utifrån kvalitet och tematik så att skolan kan arbeta pedagogiskt med visningen som underlag.

Skolbio arrangeras ofta av kommuner men det finns även andra aktörer som biografer och filmfestivaler som regelbundet arrangerar skolbio i Stockholms län vilket ger en möjlighet för elever även i kommuner utan ett eget utbud att ta del av skolbio.
   
Varje termin bjuder filmkonsulenterna in skolbiosamordnare och kultursekreterare till arrangemanget ”Skolbiofrossa”, som gästas av föreläsare, distributörer, och exklusiva förhandsvisningar.

Hitta film för skolbio

För att visa film inom ramen för skolbio krävs så kallade skolbiorättigheter på de filmer du ska visa.  

Det finns ett flertal distributörer som erbjuder filmer med dessa rättigheter. Bra att tänka på är att film är en färskvara. Att en film haft premiär i Sverige (på biograf, dvd, streaming eller annat sätt) betyder inte att den finns tillgänglig att boka för all framtid utan distributionsbolagen har kvar filmer i distribution så länge filmen är aktuell eller så länge det finns en efterfrågan.  

Svenska Filminstitutet har samlat en lista med distributörer och kontaktuppgifter för bokning av film för skolbio.

Svenska Filminstitutets lista med kontaktuppgifter till distributörer 

Finansiering och stöd

Är du själv distributör och vill presentera ditt utbud i Kulturkatalogen? Kontakta oss, så hjälper vi dig.

Filmpedagogik

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?