
Vården i Norra Hagastaden
Genom arbetet med Norra Hagastaden vill Region Stockholm förbättra förutsättningarna för att vården ska få bättre och mer ändamålsenliga lokaler, anpassade efter vårdens behov idag och i framtiden.
Solna sjukhusområde har utvecklats under lång tid, under mer än hundra år. Området bär på en rik historia. Många av de gamla byggnaderna är kulturminnesklassade. Dessa kommer att stå kvar. Några äldre byggnader flyttas. Den nya bebyggelsen görs med hänsyn till att de ska smälta in i den nuvarande miljön och samtidigt skapa en bullerbarriär mot angränsande trafikleder.
Läs på Locums webbplats om hur sjukhusområdet växte fram (Extern länk)
Bättre förutsättningar för moderna vårdlokaler
Nuvarande äldre lokaler på sjukhusområdet är slitna och föråldrade. De är byggda för en institutionsliknande vård som passar dåligt för modern högteknologisk och hållbar vård. Flera av byggnaderna får nya användningsområden som bostäder.
Det är främst Karolinska universitetssjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som har flera verksamhetsdelar inom det området som ska bli Norra Hagastaden. Flera av dessa verksamhetsdelar planeras att flytta ut och omlokaliseras till permanenta eller temporära lokaler. Det sker antingen i närområdet eller i annan lokal, innan alla vårdbyggnader på området kan tas i bruk. Tidpunkten för dessa omlokaliseringar är inte bestämd men största delen av omlokalisering sker efter 2028. Några verksamheter är redan omlokaliserade.
Region Stockholm ska nu ta fram en plan för att koordinera arbetet med framtida omlokaliseringar. I det arbetet kommer vårdgivarna, fackliga organisationer och skyddsombud att samverka. Planen väntas vara klar under våren 2026 som tidigast.
Bakgrund till Norra Hagastadens framväxt
Från tidigt 2000-tal har en lång rad beslut fattats inför planering, utveckling och försäljning av det gamla sjukhusområdet i Solna, numera benämnt Norra Hagastaden. När Karolinska Universitetssjukhuset flyttade in i sina nya lokaler i Solna tomställdes flera byggnader. Det är Region Stockholm som äger dessa fastigheter och byggnader.
Området är en del av den så kallade Stockholmsöverenskommelsen. I den kom ett antal kommuner överens med dåvarande landstinget kring hur Stockholmsområdet skulle utvecklas, med bostäder i fyra kommuner och tunnelbana till dessa platser. Överenskommelsen tecknades 2013 och har sedan dess varit grund för flera förberedande beslut och överenskommelser kring områdets framtida utveckling. En tunnelbaneutbyggnad i denna omfattning möjliggör en kraftigt utökad bostadsbebyggelse enligt överenskommelsen.
Region Stockholm ansvarar, tillsammans med Solna stad och de nya fastighetsägarna, för att planera arbetet i området och ta fram underlag för detaljplaner. Det är ett omfattande arbete som bland annat handlar om nya gator, parker, värme, vatten och el. Detaljplanerna beslutas av Solna stad.
Läs om detaljplanearbetet på Solna stads webbplats(Extern länk)
- Senast granskad: 6 maj 2025