Konst som resurs i geriatrisk vård

Författare till rapporten Konst som resurs i geriatrisk vård är Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier Lunds universitet, Åsa Alftberg, etnolog och universitetslektor, Malmö universitet. 

I december 2017 började så kallade konstvandringar för patienter att genomföras på två geriatriska avdelningar vid Capio Geriatrik Nacka, Nacka sjukhus. Under våren och hösten 2018 genomfördes ett följeforskningsprojekt kring dessa visningar. Det huvudsakliga syftet med följeforskningen har varit att utvärdera huruvida konstvandringarna utgör ett berikande element i vårdmiljön samt att undersöka den konstpedagogiska metod som utvecklats för vårdkontexten.

I förlängningen är tanken att resultaten från följeforskningen ska kunna vara vägledande för utvecklingen av liknande framtida projekt. Följeforskningen syftar även till att dokumentera patienternas upplevelser av konstvandringarna, liksom personalens och verksamhetschefens erfarenheter av och synpunkter på de  möjligheter och svårigheter som de uppfattar att konstvandringarna medför. Följeforskningen har genomförts på uppdrag av kulturförvaltningen och Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm.

Följeforskningen har genomförts av Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet och Åsa Alftberg, etnolog och universitetslektor vid Fakulteten för hälsa och samhälle, Malmö universitet. Liljefors har tidigare drivit ett forskningsprojekt om konstförmedling till personer med Parkinsons sjukdom, i vilket Alftberg också medverkat. Det projektet ägde rum inom ramen för det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet och Linnémiljön BAGADI5 LICO vid Lunds universitet, finansierat av Vetenskapsrådet mellan 2008-2018, och genomfördes i samarbete med Minneskliniken vid Skånes Universitetssjukhus samt med Malmö konsthall, Malmö museer och Skissernas museum i Lund. (Rosenqvist & Suneson 2016; Alftberg & Rosenqvist 2017; Liljefors kommande 2019).

  • Senast granskad: 22 april 2024