Bildterapi på neurovetenskaplig grund

Rapport tar sin utgångspunkt i den senaste forskningen om bildterapi och avser att förtydliga dess koppling till modern neurovetenskap samt redogöra för en evidensbaserad praktik. Den vänder sig primärt till chefer och medarbetare inom psykiatrin men även till andra vård- och omsorgsverksamheter samt till en intresserad allmänhet.

Under senare år har forskningen om konstnärliga terapiformer gått framåt och parallellt har hjärnavbildningstekniken utvecklats. Det gör att det idag är möjligt att påvisa neurologiska förändringar efter bildterapisessioner. Att koppla dessa kunskapsområden till varandra kan öka intresset för bildterapi.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa har publicerat rapporten Bildterapi på neurovetenskaplig grund - Evidensbaserad praktik inom hälso- och sjukvård. Rapporten ger en introduktion till hur bildterapi används och teorier om dess verkningsmekanismer. Du kan ladda ned rapporten på denna sida.

Inom BUP Stockholm kan barn och unga erbjudas bildterapi. Tre bildterapeuter med stöd av Kompetenscentrum för kultur och hälsa, har författat rapporten "Bildterapi på neurovetenskaplig grund - Evidensbaserad praktik inom hälso- och sjukvård". 

Författare:

  • Sara Stayne Bildterapeut, leg. Psykoterapeut, leg. Arbetsterapeut
  • Charlotte Landegren Wesström Socionom, konstnär 
  • Sophia Augusta Pankenier Bildterapeut, leg. Sjuksköterska, fil. kand. i konst och design
  • Senast granskad: 22 april 2024