Slöjdare, hantverkare och slöjdpedagoger sökes till kommunresidens i Värmdö

Är du slöjdare och tycker om att skapa tillsammans med unga och äldre? Sök ett kommunresidens som inleds under hösten 2024. 

Residenset är ett samarbete mellan Värmdö kommun och Region Stockholm. Utgångspunkten är Värmdös nya kulturhus i Gustavsbergs hamn. I början av sommaren 2024 invigs kulturhuset, där det bland annat finns en publik verkstad. Under mottot ”Slöjda tillsammans” vill vi bygga ett slöjd-community med lokalsamhället i Värmdö. 

Vi söker dig som vill slöjda tillsammans med barn, unga och vuxna. Syftet med residenset är att ge kommunens invånare möjligheter att upptäcka slöjd och att skapa möten genom hantverket. 

Region Stockholm utlyser samtidigt ytterligare två deltagarbaserade kommunresidens, ett i cirkus och musik och ett i dans. Residensen pågår under 2024–2025. Alla som blir beviljade residens kommer att delta vid en gemensam uppstart, avstämning och avslutning tillsammans med alla de kulturaktörer och arrangörer som genomför kommunresidensen. 

Vad är ett kommunresidens? 

Kommunresidens är ett sätt för kulturaktören att ta plats i en kommun med sin konstnärliga verksamhet. Det är en möjlighet att förankra kultur långsiktigt och sprida den till nya målgrupper. Genom att ingå i redan befintlig verksamhet kan kommunen och aktören tillsammans utforska nya metoder för att utveckla kultur.  

Residenset utgår från metoden communitykultur, där en professionellt verksam kulturaktör initierar arbetet med en deltagargrupp. Residenset kan utgå från en plats, ett sammanhang, en målgrupp, ett tema eller en specifik fråga som aktören vill belysa. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom ett konstnärligt uttryck. Deltagargruppen kan vara knuten till en plats eller till ett specifikt sammanhang. 

Kulturaktörens konstnärliga och kreativa kompetens är basen och utifrån den guidas och inspireras deltagarna. Kulturaktörens roll innebär också att skapa förutsättningar för inflytande och delaktighet, där deltagarna är med i de konstnärliga valen, i öppna och demokratiska processer. 

Kommunresidensets förutsättningar 

Arvode 

Projektet innefattar ett arvode på totalt 100 000 kronor plus moms på faktura.  

Värmdö kommun tillhandahåller 

  • en eller flera passande lokaler 
  • en kontaktperson som kan hjälpa till med praktiska frågor och att nå målgruppen. 

Region Stockholms bidrar med

  • råd och stöd i projektet.

Vem kan söka?

Du som söker ska vara professionellt verksam inom slöjd i Stockholms län. Det går bra att söka som grupp. Ni behöver vara nyfikna på communitykultur och deltagarbaserade arbetssätt. Vi ser gärna att ni är kunniga i flera tekniker och material. Ni måste ha F-skatt och post- eller bankgiro. 

Ansökan

  • Skicka ansökan som PDF, sparad som Ansökan kommunresidens slöjd samt ditt eller gruppens namn. 
  • Ska vara maximalt en A4. 

I ansökan behöver du/ni också svara på följande:  

  • Beskriv din eller er idé kopplad till tänkta deltagargrupper   
  • Varför är du eller din grupp intresserade av att arbeta med ett kommunresidens?  
  • Har du tidigare erfarenhet av att arbeta deltagarbaserat?
  • Varför är din/er idé viktig? (syfte, mål, tema)  

Till ansökan ska du/ni bifoga: 

  • Kontaktuppgifter: Namn, adress, telefonnummer, e-postadress  
  • CV för alla medverkande 
  • En övergripande budget och en preliminär tidsplan  
  • Exempel på tidigare arbete 
  • Tänk på att döpa filerna efter relevant innehåll samt ditt/ert namn 

Skicka in din ansökan via e-post senast 20 maj 2024 till:  hemslojd.kultur@regionstockholm.se

Efter en första bedömning kallas ett urval till intervju den 12 juni. Där ges möjlighet att diskutera projektidé och förutsättningar ytterligare. Efter att intervjuerna är genomförda fattas beslut om vem som tilldelats projektet. Besked skickas ut till samtliga sökande efter den 20 juni.   

Urval

I urvalet bedöms din konstnärliga idé, motivering, projektets genomförbarhet, tydlighet och relevans i förhållande till målgrupp. Det är också värdefullt med erfarenhet av att ha arbetat med flera av målgrupperna och tidigare communityarbete. Urvalet görs av representanter från Värmdö kommun och kulturhus, samt Region Stockholms konsulenter. 

Har du frågor om ansökan?

Kontakta Region Stockholms hemslöjdskonsulenter

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

  • Senast granskad: 29 april 2024

Du kanske också är intresserad av