Cirkusresidens med fokus på Skapande skola

Under hösten 2023 hade cirkusartisten Signe Veinholt ett residens i Nynäshamns kommun. Syftet var att ta fram en metod för att arbeta fördjupat inom cirkus tillsammans med elever i grundskolan. Samt att tillföra mer cirkus inom Skapande skola.

Kortfakta om residenset

  • Utfördes i hösten 2023.
  • På en grundskola i Nynäshamns kommun.
  • Genomfördes av Signe Veinholt, parakrobat, Linn Holm, specialist på cyr hjul samt luftakrobat, och Rebecca Nord, parakrobat. 
Från föreställningen Ska det vara så här??! Foto: Alex Hinchcliffe

Vad var syftet med residenset?

Syftet med residenset var att undersöka hur grundskolan kan arbeta fördjupat med cirkus och vilka effekter på elever, lärare och cirkusartister det ger. Syftet var även att ta tillvara på kunskap och metoder och att sprida det till andra cirkusartister för uppdrag inom Skapande skola.

Skapande skola är ett bidrag från Kulturrådet som gör det möjligt för grundskolor att arbeta med professionella konstnärer och kulturutövare.

Hur gick residenset till? 

I residenset arbetade cirkusartisterna utforskande på en skola, med elever från tre olika klasser i årskurs tre och lärare som bollplank. Residenset inleddes med cirkusföreställningen Ska det vara såhär??! skapad av Signe Veinholt. Cirkusartisterna genomförde därefter flera workshops med eleverna där de bland annat utforskade "kärnan i cirkus".

Från en av de workshop cirkusartisterna höll under residenset.

Vad blev resultatet?

Genom residenset har barn och unga i Nynäshamns kommun fått tillgång till mer cirkus.

Cirkusartisterna kunde genom residenset ge eleverna på grundskolan som medverkade tillgång till mer tid och återkommande träffar. Det var en ny erfarenhet både för elever och lärare och gav flera fördelar, bland annat att:

  • Fler elever kunde vara med på sina egna villkor.
  • Eleverna fick arbeta fördjupat med konstformen, snarare än enstaka prova på-tillfällen. 
  • Eleverna fick utrymme för eget skapande och hur det är att vara i en kreativ process.

Metoderna som cirkusartisterna använde kommer att vara till nytta för andra cirkusartister inom ramen för Skapande skola. Insikterna och kunskaperna från residenset är sammanställt i en rapport. Rapporten kommer presenteras under Region Stockholms cirkus- och dansfrukost.

Om samarbetet

Hösten 2022 utlyste Region Stockholm residenset som skulle genomföras i Nynäshamns kommun. Residenset var ett samarbete mellan cirkusartisterna, ut­bildning­sför­valt­ningen i Nynäs­hamns kommun och Region Stockholms cirkuskonsulent.

  • Senast granskad: 13 december 2023

Du kanske också är intresserad av