För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om cookies
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om cookies
Porträtt av Emelie Liljebäck
Emelie Liljebäck. Foto: Linda Ottosson

Kommunresidens i Ekerö

Nu får barn och unga i Ekerö möjlighet att utforska slöjd tillsammans med konstnären Emelie Liljebäck. I residenset kommer deltagarna att synliggöra det osynliga arbete som många kvinnor utför i det vardagliga livet. 

Fakta om residenset 

  • Residenset sker på Ekerö kulturhus i Ekerö kommun från augusti 2025 till mars 2026.
  • Residenset genomförs av textilkonstnären Emelie Liljebäck.
  • Målgruppen är besökare i kulturhuset, främst barn och unga. 

Vad är ett kommunresidens? 

I kommunresidens får invånare i länet möjlighet att skapa tillsammans med yrkesverksamma kulturutövare, till exempel danskonstnärer, cirkusartister eller musiker. Residensen utgår från metoden communitykultur, där professionella kulturaktörer arbetar med grupper av deltagare. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom att deltagarna medverkar i en konstnärlig process. 

Vad är syftet med residenset? 

Syftet är att ge kulturhusets besökare möjligheten att delta i en skapande process och upptäcka slöjd.  

Hur går residenset till? 

Emelie Liljebäck tar avstamp i den avtackning som sker efter 30 år i statlig tjänst, då man sedan länge blir tilldelad en guldklocka eller medalj. Tillsammans med Emelie kommer deltagare i workshoppar tillverka klockor och medaljer i olika handarbetstekniker, i en tillfällig verkstad innanför kulturhusets foajé. 

Vem är Emelie Liljebäck? 

Emelie Liljebäck, född 1985, är konstnär ursprungligen från Skaraborg, men bor och verkar i Stockholm. Hon har en masterexamen från utbildningen CRAFT! på Konstfack. I sitt konstnärskap arbetar hon med installationer, skulptur och rumslighet. Verken berättar om kvinnohistoria i hemmet, det vardagliga som inte tillåtits ta plats i historieböckerna. 

– Jag har lång erfarenhet av att leda både barn, unga och vuxna, säger Emelie Liljebäck. I min egen konstnärliga praktik arbetar jag med workshoppar och strävar alltid efter att inkludera en bred målgrupp, för att få ett bredare perspektiv i temat som undersöks. Här blir handens arbete lika viktigt som samtalet.  

Vad blir resultatet? 

Förhoppningen med kommunresidenset är att långsiktigt förankra slöjd i kommunen och öka intresset för slöjd hos barn och unga i Ekerö. 

Kommunresidenset är ett samarbete mellan Ekerö kommun och Region Stockholm. 

  • Senast granskad: 20 maj 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.