För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor

Rapport Må bra med kultur

Sammanfattning av Akademisk primärvårdscentrums rapport om projektet Må bra med kultur. Rapporten kan vara av intresse för patientgrupper med olika typer av psykisk ohälsa som komplement till övrig vård och behandling.

Kortversion

Visa mer

I projektet Må bra med kultur ingick Akademiskt primärvårdscentrum, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Kompetenscentrum för kultur och hälsa, vid kulturförvaltningen i Region Stockholm.

Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Må bra med kultur

Akademiskt primärvårdscentrum genomförde projektet Må bra med kultur för unga asylsökande och nyanlända under pandemiåren 2019–2021. Syftet var att utifrån primärvårdens strategier för Nära Vård, pröva att se om kulturaktiviteter i grupp kunde förbättra nyanländas psykiska hälsa och att parallellt ta fram en modell för hur vården skulle kunna ordinera kultur. Trots pandemi, vårdcentraler som behövde prioritera annat och svårigheter att nå fram till deltagare genom vården, kunde detta pilotprojekt genomfördas enligt plan.  

Resultatet visar att flertalet av deltagarna mådde bättre eller bra då träffarna pågick, flera uppgav att de fått en stärkt självkänsla, att de tack vare projektet kunde hitta egna resurser till en förbättrad psykisk hälsa och att de fick nya sociala sammanhang. Några vittnade om att träffarna fungerat som en brygga ut i samhället eftersom de tidigare känt sig väldigt isolerade. En viktig slutsats är därför att regelbundna kulturinsatser i grupp kan påverka den psykiska hälsan positivt för unga asylsökande och nyanlända. 

Ett annat viktigt utfall i pilotprojektet är framtagandet av en arbetsmodell för att erbjuda kulturprogram för patienter i vården.

Sammanfattning resultat

  • Förbättrat mående
  • Ökad kunskap om kultur som hälsofaktor
  • Fungerande modell för samverkan

Trots känslor av skam och stigma kopplat till psykisk ohälsa, visar resultaten att modellen reducerar social isolering och stärker tilliten till den egna förmågan, eftersom både nya sociala sammanhang och skapande aktiviteter kan bidra till ökad agens och delaktighet. Resultaten visar också att erfarenhetsutbytet mellan vården och kultursektorn har varit givande, och att modellen för samverkan fungerar väl. Pandemin visade kanske tydligare än något annat, att skillnader i folkhälsa grundar sig på både mätbara värden såsom ohälsotal, socioekonomiska resurser, utbildningsnivå, bostadsområde, och kvalitativa värden (delaktighet, tilltro till samhällsbärande strukturer, känsla av sammanhang eller mening och agens). 

En kulturunderstödd vård kan därför  vara en outnyttjad resurs, både vad gäller folkhälsa och social resiliens. Projektet Må bra med kultur visar att det är möjligt för vården att i samverkan med kultursektorn sammanställa och erbjuda ett specifikt kulturutbud, som deltagare frivilligt och regelbundet över tid tar del av, och att deltagande kan ge positiva självskattade effekter på den psykiska hälsan.  

Tänkbara patientgrupper kan vara de som återkommande söker vård, till exempel långtidssjukskrivna, patienter med utmattning eller depression långdragna smärtbesvär, psykosomatiska besvär, PTSD med mera.

Bakgrund till projektet

Insatsens tre steg

  • en inledande förpilot för att pröva genomförbarhet i liten skala
  • en pilotundersökning efter gjorda justeringar med utvärderad användbarhet
  • beslut om en mer omfattande utvärdering och fortsatt spridning

    I den långsiktiga planen för implementering ingick att göra en hälsoekonomisk studie som grund för förankring och beslut om avtal. Intentionen var att låta modellen Må bra med kultur bli en del av primärvårdens uppdrag gentemot målgruppen, utöver stödsamtal och hälsokontroller.  

Unga asylsökande och nyanlända

Under 2015 sökte 163 000 personer asyl i Sverige, varav cirka 70 000 var barn och unga under 18 år. Ungdomar som söker asyl har vanligen tvingats fly sitt land av orsaker som krig, förtryck, diskriminering, våld och tortyr. Utöver upplevelserna i hemlandet kan själva flykten ha medfört stora påfrestningar.

Att komma till ett nytt land och vänta på ett beslut som kan vara livsavgörande innebär, enligt flera rapporter, en hög risk för psykisk ohälsa som även kan leda till suicid. Under 2017 var förekomsten av suicid nästan tio gånger högre i gruppen unga asylsökande jämfört med unga i allmänhet (51.2/100 000 respektive 5.2/100 000).  

Gruppen asylsökande är inte heterogen, även om många erfarenheter kan vara gemensamma. Vissa tvingas fly (så kallad forced migration), medan andra migrerar frivilligt (på grund av kärlek eller av yrkesmässiga skäl). Gemensamt är att migrationen är omvälvande, både som inre och yttre process. Den påverkas både av de individuella förutsättningarna (till exempel resiliens, hälsa och motivation) och av det nya samhället som har tagit emot en (politiska och organisatoriska strukturer i mottagandet, men också majoritetssamhällets markeringar om inkludering eller exkludering av den nyanlända individen). Den inre processen är oftast mer utdragen över tid, eftersom känslan av att vara nyanländ kan finnas med under lång tid efter ankomsten till det nya landet. 

Migrationserfarenheten liknar ett gränstillstånd som har en påverkan på identitetsutvecklingen, då den på samma gång innebär en intensiv förflyttning och ett liv som sätts ”på paus”. Särskilt för barn och unga, som redan befinner sig i en utvecklingsprocess från barndomen mot den vuxna identiteten, kan migrationen innebära att behöva förhålla sig till flera gränstillstånd parallellt (Gustafsson et al., 2012). Forskning visar också att en utdragen och lång asylprocess kan leda till passivisering och medföra en ökad risk för psykisk ohälsa (Folkhälsomyndigheten, 2019). 

Kulturunderstödd rehabilitering

Kulturunderstödd rehabilitering har visat sig lämplig för den som är sjukskriven för stressrelaterade besvär, psykisk ohälsa eller långvarig smärta (Löfgren, 2018). Steget mellan sjukskrivning och återgång till arbete kan upplevas som en stor utmaning. För att underlätta återgången erbjuds kulturprogram som kan stärka patienten både fysiskt, psykiskt och socialt, men även existentiellt, vilket kan bidra till en ökad känsla av hanterbarhet och meningsfullhet. Det är behandlande läkare, kurator, arbetsterapeut, fysioterapeut, sjuksköterska eller annan vårdkontakt som anmäler patienten till vald aktivitet. 

Eftersom många unga asylsökande och nyanlända befinner sig i ett dubbelt gränstillstånd, finns en risk för ökad ojämlikhet i hälsa på sikt. Många studier visar att migration påverkar och påverkas av både inre (ålder, kön, ärftlighet) och yttre faktorer (social status, ekonomi, sociala nätverk, et c.) som inverkar på hälsan (Folkhälsomyndigheten, 2021). Ett utforskande av ett kulturprogram som gruppintervention för denna målgrupp är därför motiverat. 

Nära samverkan mellan kulturen och vård

Vårdcentraler och skolhälsovården rekryterade

Tre av de åtta vårdcentraler som har ett särskilt uppdrag att genomföra hälsokontroller och hälsosamtal med asylsökande och nyanlända tackade ja till delta i projektet: Bergshamra vårdcentral Tiohundra (Flyktinghälsan), Capio Vårdcentral Rågsved och Fittja vårdcentral. 

I en kommun visade vårdcentralen ett intresse att delta, men eftersom kultursidan inte visade motsvarande respons, kunde man inte gå vidare. Fittja vårdcentral lämnade dock projektet vid ett tidigt stadium på grund av resursskäl. 

Vid dessa vårdcentraler fanns sjuksköterskor eller distriktsköterskor som fått i uppdrag att rekrytera och informera möjliga deltagare om projektet. Informationsmaterial togs fram såväl till presumtiva vårdgivare som till deltagare, de senare på ett flertal språk. 

För att bedöma om en person var lämplig som deltagare i projektet, gjordes först en screening med hjälp av Refugee Health Screener (ett verktyg för att upptäcka psykisk ohälsa hos individer från 14 år och uppåt). Förutsatt att personen inte exkluderades på grund av ett allvarligt psykiskt tillstånd, erbjöds hen att delta i projektet. 

Om personen tackade ja, bokades även två uppföljande mottagningsbesök in med samma sjuksköterska/distriktssköterska. Det första besöket skulle genomföras under den tid som träffarna pågick, och det andra besöket efter avslutad projektperiod.  

Till den inledande förpiloten 2019 rekryterades de flesta ungdomarna genom vårdcentralerna men även genom skolhälsovården. I den större pilotstudien, som genomfördes 2021, försvårade coronapandemin rekryteringen eftersom stängda gränser med omfattande restriktioner gjorde att få ungdomar kom till Sverige under denna tid. Ungdomarna identifierades i stället genom ett aktivt uppsökande arbete av ordinerande sjuksköterska genom kontakter med skolhälsovården, HVB-hem (hem för vård eller boende) och aktuella kommuner. Sammanlagt deltog 37 ungdomar i pilotprojektet Må bra med kultur. 

Skräddarsydda kulturträffar i kommunal regi

Modellen Må bra med kultur bygger på att lokala kulturprogram tas fram med hjälp av en lokal kulturkoordinator med god kännedom om det lokala kulturutbudet. Kulturprogrammen leds av professionella kulturaktörer som genomför skräddarsydda träffar i den kommun där deltagarna vistas.  

I projektets första fas ingick kommunerna Botkyrka, Norrtälje och Stockholms stad, kommuner med befintliga asylmottagningar. När Fittja vårdcentral, samverkansparten i Botkyrka kommun blev tvungen att dra sig ur projektet på grund av resursskäl, involverades istället Österåkers kommun, som också ingick i Bergshamra vårdcentrals upptagningsområde (Norrtälje kommun). Samarbetsavtal ingicks därefter med respektive kommun. Pilotstudien genomfördes under 2021 med totalt 37 ungdomar fördelade på fyra grupper i Norrtälje, Österåker, Skarpnäck och Rågsved (de två sistnämnda är områden i Stockholms stad).  

Bland kulturarenorna i Stockholm återfanns Farsta bibliotek, Högdalens bibliotek, Snösätra kulturkvarter och Stockholms kulturskola. I Norrtälje kommun var Norrtälje Konsthall och ungdomshuset Verket några av de kulturarenor där ungdomarna fick pröva på olika skapandeaktiviteter.  

Varje grupp bestod av 8–12 deltagare som deltog i varierande kulturprogram under åtta veckor, där varje tillfälle varade i tre timmar. Varje träff avslutades med fika för att bidra till gemenskap och en upplevelse av sammanhang. Fokus under träffarna låg inte på asylprocessen utan var tänkt som ett socialt och kreativt sammanhang för att stärka ungdomarnas friska resurser och inneboende skyddsfaktorer.  

Lekens och estetikens helande funktion


Studier av nyanlända barn och ungas behov för att främja motståndskraft (resiliens) och ägarskap över den egna situationen (agens) visar att både konkreta yttre händelser, som besked om uppehållstillstånd och/eller medborgarskap (Josefsson, 2016; Kohli, 2011), och tillit, socialt erkännande och en känsla av att bli lyssnad på (Björnberg, 2013; Nilsson & Bunar, 2016), långvarig vuxenkontakt (Olwig et al., 2013; Wernesjö, 2015) och skolan (Löwén, 2006; Ottosson et al., 2017) har betydelse. 

Barn och unga med erfarenhet av migration beskrivs ofta i termer av dikotomin sårbarhet och motståndskraft (Orgocka, 2012). Sårbarheten är en konsekvens av att ha befunnit sig i utsatta situationer, medan motståndskraften har sin utgångspunkt i de strategier som barnet utvecklar för att bäst hantera situationen (Orgocka, 2012).  

Ett återkommande behov som identifierats i studier om nyanlända barn är leken (Löwén, 2006; Ottosson et al., 2017). Barns fantasi och lek bearbetar tankar om framtiden och föder en tro om att den ska bli bra. Hopp och fantasi är grundläggande för att barn ska kunna leka och improvisera fram nya ”taktiker” i syfte att hantera och skapa mening i den egna situationen. Kreativitet och lek fungerar som motvikter till oro och osäkerhet, och fungerar också som återhämtning i och med att de bygger på friska, skapande resurser. För dessa barn kan det vara särskilt viktigt att skapa förutsättningar för en balans mellan den inre och den yttre, problemfyllda världen (Löwén, 2006). 

Leken är ett centralt begrepp inom forskningen av sambanden mellan kultur och hälsa, och avser i detta fall inte bara barn och unga. Leken som ett lustfyllt utforskande och samskapande är något som också många vuxna ägnar sig åt, både individuellt och socialt. Enligt filosofen och hermenuetikern Hans-Georg Gadamer, är leken en förutsättning för tolkning och förståelse (Gadamer, 1997). Många gånger är det estetiska konstformer som sätter igång tolknings- och bearbetningsprocesser: det kan röra sig om dramatiska verk, tv-serier eller humor, musikstycken, dans eller litterära verk.  

  • Uppdaterad: 8 juli 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.