Så styrs Region Stockholm
Regionfullmäktige fattar beslut om budget och inriktning för Region Stockholms olika verksamheter. De flesta besluten grundar sig på förslag som regionstyrelsen lägger fram.
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet styr tillsammans i minoritet i samarbete med Vänsterpartiet.
- Ordförande för regionfullmäktige: Mikael Sundesten (S)
- Förste vice ordförande: Fredrik Saweståhl (M)
- Andre vice ordförande: Aida Asgari (MP)
Den löpande politiska styrningen under året sker genom möten i de politiska organen där politikerna fattar beslut, så kallad ärendehantering. Det demokratiska arbetet sker också via dagliga kontakter och möten med medborgare och organisationer i Stockholms län.
Regionråd
Regionfullmäktige och webb-tv
Politiska organ
Mandatfördelning 2022-2026
Nedan finns den nya mandatfördelningen. Ett mandat är detsamma som en plats i fullmäktige i Region Stockholm. Totalt finns 149 mandat och för att uppnå en majoritet krävs 75 mandat.
Partier representerade i fullmäktige
Centerpartiet 9 mandat
Kristdemokraterna 10 mandat
Liberalerna 9 mandat
Miljöpartiet de gröna 6 mandat
Moderaterna 31 mandat
Socialdemokraterna 50 mandat
Sverigedemokraterna 16 mandat
Vänsterpartiet 18 mandat
Nyhet med mer information om nya politiska styret
Budgeten - det viktigaste styrdokumentet
Politikernas viktigaste styrdokument är budgeten. Budgeten beskriver mål, satsningar, ekonomiska ramar och anger inriktning för vad Region Stockholms verksamheter ska uppnå.
Mer om ekonomi och budget
Verksamhetsstyrning med förvaltningar och bolag
Varje politisk styrelse och nämnd har en förvaltning som ansvarar för det dagliga arbetet. Tjänstemännen i förvaltningarna tar fram underlag till de politiska besluten och genomför det som beslutats.
Region Stockholms operativa verksamhet utförs dels av egna förvaltningar och bolag, dels av externa entreprenörer. Region Stockholm har avtal med privata vårdgivare och trafikföretag. Ledningen för Region Stockholms olika förvaltningar och bolag fattar beslut som berör den egna verksamheten och hur den bäst ska organiseras för att kunna verkställa de beslut som politikerna fattar.
Verksamheterna i Region Stockholm arbetar fram underlag till budgeten med utgångspunkt från vad de ser behöver göras inom sina ansvarsområden för att uppnå målen. När budgeten är beslutad, konkretiserar förvaltningar och bolag mål, satsningar och ekonomiska ramar i en egen budget som tydligt visar vad den verksamheten ska uppnå.
Förvaltningar
Bolag som ägs av Region Stockholm
Så fattas ett beslut
Den löpande politiska styrningen under året sker genom möten i de politiska organen där politikerna fattar beslut, så kallad ärendehantering. Politiska organ är regionfullmäktige, regionstyrelsen, nämnder, utskott och beredningar. Regionledningskontoret har till uppgift att styra, leda och samordna Region Stockholms verksamheter.
Ledningssystem, lagar och styrmodeller
Styrdokument beskriver vad som styr verksamheten och hur arbetet ska utföras.
Exempel på styrdokument är:
- lagar
- reglementen
- delegationsordningar
- policyer.
Styrande dokument
Styrdokument är en del av ledningssystem som finns både övergripande för Region Stockholm och på verksamhetsnivå. Ett ledningssystem innefattar också organisationsstruktur, lednings- och beslutsprocesser, styrmodeller och metoder för uppföljning. Det är en grund för ledning av verksamheten, att ställa upp mål och för att uppnå dessa mål. Verksamheten följs kontinuerligt upp genom bland annat bokslut, intern kontroll och revision.
Styrningen inom Region Stockholm grundas på kommunallagen och många andra lagar såsom speciallagar för sjukvård, kollektivtrafik och regionplanering.
Region, riksdag och kommun
I Sverige finns tre politiska nivåer. Sveriges riksdag fattar beslut på nationell nivå. På regional och lokal nivå styr regioner respektive kommuner. Regioner ansvarar för gemensamma uppgifter som till exempel på hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling. Utöver dessa tre finns ytterligare en nivå, den europeiska nivån, EU.
Nationell nivå - riksdag
- riksdag - 349 ledamöter
- stiftar lagar
- beslutar om statens inkomster (skatt) och utgifter
Ansvarar för:
- vägar
- järnvägar och flygplatser
- polis och domstolar
- universitet och högskolor
Regional nivå - regioner
- eget parlament – regionfullmäktige
- egen beskattningsrätt och beslutanderätt
Ansvarar för:
- hälso- och sjukvård
- tandvård
- kollektivtrafik
- regionalt utvecklingsansvsr
290 kommuner
- eget parlament – kommunfullmäktige
- egen beskattningsrätt och beslutanderätt
Bland de viktigaste uppgifterna är:
- förskolor, grund- och gymnasieskolor, vuxenskolor
- socialtjänst
- äldreomsorg