Sök residens som kommunkoreograf i Södertälje

Är du danskonstnär? Tillsammans med Södertälje kommun söker Region Stockholm en kommunkoreograf för 2025. Fokus är på dans för och med barn, unga och seniorer i kommunen. Sök senast 30 maj!

KOKO kommunkoreograf i Södertälje kommun är ett ettårigt dansresidens som vill skapa möten mellan människor och bygga gemenskap genom dans.

Residenset kommer främst att fokusera på barn, unga och seniorer, men kan även involvera andra målgrupper och samarbetsparter i kommunen. Dansresidenset kommer främst att ske i samarbete med kommunens kultur- och fritidsgårdsverksamheter, kulturskolan och Kultur365 som arbetar med kultur för äldre.

Kommunen vill tillgängliggöra dans för många. Södertälje har sammanfattat det kommunen framför allt vill jobba med under rubriken ”Gör din röst hörd”:

  • Demokratisk delaktighet och påverkan
  • Stadens och individens identitet
  • Slutna rum - öppna dörrar
  • Mötet mellan generationer

Se en film på kommunens webbplats om ”Gör din röst hörd”

Ditt arbete som danskonstnär kan till exempel vara eget konstnärligt arbete, workshops, skapande skola-projekt, föreställningar, battles, communitydans eller annan verksamhet för och i samverkan med medborgarna. Du kan också skapa dans och rörelse utifrån deltagarnas upplevelser av hur det är att leva i Södertälje. Du kommer planera aktiviteter och satsningar tillsammans med kommunens projektledare och projektgrupp samt Region Stockholms danskonsulent.

Residenset som kommunkoreograf är ett samarbete mellan Region Stockholm och olika aktörer som verkar i Södertälje kommun inom kultur- och fritidsområdet.

Här finns mer information om modellen KOKO kommunkoreograf.

Om Södertälje kommun

I Södertälje kommun bor drygt 100 000 människor. Kommunen består av staden och de fyra kommundelarna Järna, Hölö-Mörkö, Vårdinge-Mölnbo och Enhörna. I Södertälje kommun är det nära till både hav och stad och det tar cirka 45 minuter att resa från T-centralen till Södertälje stad.

Vem kan söka?

KOKO kommunkoreograf vänder sig till dig som är professionell dansaktör inom valfri dansstil. Du ska ha erfarenhet av att arbeta med och för barn, unga och seniorer.

Vi ser gärna att ni är en grupp som är vana att arbeta tillsammans med olika målgrupper och att ni har erfarenhet av att arbeta inkluderande. Arbetet ska präglas av jämlikhet och gemensam utveckling, där ni är en katalysator för dialog genom dans och rörelse. Andra kvaliteter vi söker är nyfikenhet, flexibilitet och lyhördhet. Vi ser gärna även att ni vill arbeta med film som dokumentation eller konstnärligt uttryck.

Ansökan

Beskriv hur du kommer att lägga upp arbetet:

  • Hur ser din vision för residenset ut?
  • Hur vill du fördjupa ert konstnärliga arbete under året och vad behöver ni för förutsättningar?
  • Vad har du för erfarenhet av att arbeta med barn, unga och seniorer?
  • Hur skulle du involvera många?
  • Hur skulle du vilja samarbeta med andra aktörer i kommunen?
  • Vad tror du är viktigt för att residenset ska fungera och göra långsiktiga konstnärliga, demokratiska och mänskliga avtryck?
  • Beskriv hur mycket tid du har tillgänglig under projektperioden för att arbeta med projektet.
  • Ge exempel på dina färdiga sceniska produktioner och Skapande skola-projekt.
  • Beskriv hur du arbetar för att skapa ett inkluderande klimat med dans med fokus på glädje och gemenskap utan krav på prestation.

Vi behöver också:

  • Kontaktuppgifter: Namn, adress, telefon, e-post, organisationsnummer.
  • CV med beskrivning av dig som enskild danskonstnär/gruppen och dess deltagare, bakgrund och relevanta erfarenheter samt referenser. Det går bra att hänvisa till webbplatser och det är viktigt att skicka med fungerande videolänkar med exempel på gruppens arbete.

Skicka ansökan på max två A4-sidor till Region Stockholms danskonsulent, e-post: cirkus.dans.kultur@regionstockholm.se senast den 30 maj 2024. Döp ansökan till ditt namn / gruppens namn och KOKO kommunkoreograf.

Urvalsprocess 

Södertälje kommun och Region Stockholm samverkar i urvalet till kommunkoreograf. Vi kommer att intervjua utvalda sökande i juni.

Ersättning

Residenset innefattar ett arvode om totalt 400 000 kronor plus moms på faktura. 

Tidsplan

Under hösten 2024 förankrar och planerar vi i samarbete med kommunen. Kommunkoreografens verksamhet sker under 2025.

Har du frågor?

Kontakta Region Stockholms danskonsulent

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

Bilden visar kommunkoreograf  i Huddinge 2019 med dansgruppen Jelnek.
Foto: Jennifer Drotz Ruhn

  • Senast granskad: 2 maj 2024