Länkar till centrumbildningar

Centrumbildningar

Centrumbildningar är nationellt verksamma intresseorganisationer med uppdrag att främja de professionella förutsättningarna inom ett specifikt konstområde. Organisationerna arbetar med arbets- och uppdragsförmedlande verksamhet i syfte att stärka medlemmarnas position på arbetsmarknaden. Centrumbildningar har möjlighet att söka statligt eller regionalt stöd.

Centrum för fotografi

Centrum för fotografi är en rikstäckande medlemsförening för fotografer och yrkesgrupper verksamma inom fotografi. 

CFF stärker arbetsmarknaden för yrkesverksamma inom det fotografiska fältet. Verksamheten går ut på att stödja medlemmar genom arbetsfrämjande insatser, fortbildningskurser, utställningsmöjligheter och genom att erbjuda ett fotografiskt nätverk.

CFF lyfter fotografiets värde och roll i samhället. Genom program och utställningsverksamhet främjas en diskussion om fotografiets roll och funktion i samhället, både i ett historiskt perspektiv och vår samtid.

Länk till CFF webbplats

Illustratörcentrum

Illustratörcentrum är Sveriges största förmedlare av kreatörer inom visuell kommunikation med över 1 300 professionella illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare och animatörer, vilka representerar en mångfald av uttryck, hantverkskunnande och expertis inom sitt yrkesområde.  

Länk till Illustratörscentrums webbplats

Konsthantverkscentrum

Stiftelsen Konsthantverkscentrum grundades 1990 av dåvarande KIF (Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare) och är den enda renodlade yrkesorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare och slöjdare i Sverige med drygt 800 medlemmar.

Medlemmar får stöd genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen, såväl nationellt som internationellt. 

Länk till Konsthantverkscentrums webbplats.

 

Konstnärscentrum

Konstnärscentrum planerar, förmedlar och genomför offentliga gestaltningar, konstprojekt och konstpedagogiska uppdrag för uppdragsgivare inom privat och offentlig sektor.
Konstnärscentrum grundades 1969 ur ett behov av konstnärlig yrkesgemenskap, och är en rikstäckande organisation med hög kompetens inom vårt område. 

Länk till Konstnärsentrums webbplats.

 

Seriefrämjandet

Seriefrämjandet grundades 1968 och är Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Seriefrämjandet verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen.

Verksamheten inkluderar kulturtidskriften Bild & Bubbla samt böcker om och med serier, seriepriset Urhunden, Svenskt Seriearkiv som bevarar seriehistorien, Serieförmedlingen som skapar och förmedlar uppdrag, seriegalleriet Rum för serier samt festivaler, serietidningen Portal – samt utställningar, föreläsningar, debatter och mycket mer.

Seriefrämjandet har sitt säte och kansli på Rum för Serier på Friisgatan 12 i Malmö och lokalföreningar finns i Göteborg, Skåne och Stockholm. Seriefrämjandet vänder sig till barn, ungdomar och vuxna – från den nyfikna läsaren till den professionella utövaren.

Länk till Seriefrämjandes webbplats.

Ateljéstöd i Stockholms län

Yrkesverksamma konstnärer kan vända sig till sin kommun för frågor om ateljéstöd och konstnärsresidens. Här är länkar till webbplatser om ateljéstöd. Listan uppdateras löpande. 

Stockholms stad

Stockholms stads ateljé- och studiostöd kan sökas av dig som är yrkesverksam bild- och formkonstnär. Stödet är ett engångsbelopp upp till 18 000 kronor per år under en treårsperiod.

Länk till Stockholms stads webbplats

Värmdö kommun

Värmdö kommun har instiftat ett årligt ateljéstöd för konstnärer som är skrivna och verksamma i Värmdö kommun. Syftet är att vitalisera och öka möjligheterna till att behålla ett rikt, hållbart och mångfacetterat konst- och kulturliv i Värmdö.

Stödet är treårigt och omfattar en summa på 10 000 konor per år för konstnärligt yrkesverksamma personer. Stödet söks utifrån ett antal kriterier (se nedan) och varje ansökan bedöms av en kommitté bestående av sakkunniga inom relevanta konstområden.

Länk till Värmdös webbplats

Sundbybergs stad

Ateljéstöd är ett stöd till yrkesverksamma konstnärer för hyra av konstnärsateljéer. Stödet kan sökas av dig som är yrkesverksam konstnär, som är skriven i Sundbyberg och har ateljé i Stockholms län.

Varje år beviljas fem konstnärer ett treårigt ateljéstöd på 10 000 kronor per år. Beslut om tilldelning fattas av kultur- och fritidsnämnden utifrån kriterier som finns i Sundbybergs stads riktlinjer för ateljéstöd 

Länk till Sundbybergs webbplats

Kontakta oss för komplettering av listan

Skicka gärna in uppgifter som saknas i listningen av ateljéstöd.

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

  • Senast granskad: 6 februari 2024