Rehabilitering

Har du varit sjuk, skadad eller varit inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering. Målet är att du ska få tillbaka ett så normalt liv som möjligt.

Du som behöver rehabilitering kan själv välja på vilken mottagning du vill gå till. Vid behov kan du bli remitterad till specialiserad rehabilitering och i vissa fall kan du få rehabilitering hemma.

Rehabilitering är insatser för dig som har en funktions­nedsättning som uppkommit genom till exempel en olycka eller sjukdom. Om du behöver rehabilitering kan du kontakta en rehabiliteringsmottagning i primärvården direkt. Du behöver inte gå via läkare och du behöver inte någon remiss. Rehabiliteringen sker under en avgränsad period hos den vårdgivare du valt. Den utformas utifrån dina behov och önskemål. Rehabiliteringen baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

På alla rehabiliteringsmottagningar finns personal som är utbildade inom rörelsesystemet, men också psykisk hälsa. Många mottagningar har dessutom personal som är utbildade inom neurologiska skador, äldres hälsa och smärtrehabilitering. På flera mottagningar kan du också få hjälp av kiropraktor och naprapat. Alla yrkesgrupper arbetar tillsammans i team runt och med dig som är patient.

I rehabiliteringsinsatserna ingår undersökningar, behandlingar och uppföljningar. Du kan få rehabiliteringen på mottagningen eller hemma.

När du varit sjuk, skadad eller inlagd på sjukhus kan du behöva rehabilitering eller fortsatt vård för att kunna komma tillbaka till ett så normalt liv som möjligt. Din behandlande läkare kan då skicka en remiss till de mottagningar som ger specialiserad rehabilitering.

Läs mer om smärtbehandlingar och rehabilitering på 1177

Läs mer om rehabilitering i Stockholms län på 1177

Läs mer om hörselhjälpmedel här

Sök rehabiliteringsmottagningar på Hitta vård på 1177

  • Senast granskad: 18 mars 2024