
Klimatläget i länet 2025
Klimatarbetet i Stockholmsregionen ger resultat – utsläppen av växthusgaser och energianvändningen per person minskar. Men för att nå netto-noll-utsläpp till 2045 krävs ett betydligt högre tempo, visar rapporten Klimatläget i länet 2025.
Positiva trender men stora utmaningar kvarstår
Stockholmsregionen har satt ambitiösa klimatmål: netto-noll-utsläpp av växthusgaser till 2045 och en helt resurseffektiv region utan klimatpåverkande utsläpp till 2050. Den uppföljande rapporten Klimatläget i Stockholmsregionen visar att flera trender pekar i rätt riktning – bland annat har de direkta utsläppen minskat med fem procent mellan 2021 och 2022, från cirka 3,9 till 3,7 miljoner ton. Samtidigt har energianvändningen per person minskat. Transportsektorn, bygg- och anläggningssektorn samt konsumtionsmönster står för de största utsläppen.
Kommunerna arbetar aktivt med åtgärder inom byggsektorn, transportsektorn och energieffektivisering, och de flesta jobbar även för att minska klimatpåverkan från konsumtion.
Behov av snabbare utsläppsminskningar
Trots framgångarna är utsläppsminskningstakten otillräcklig. För att Stockholms län ska ta sin del av ansvaret enligt Parisavtalet behöver utsläppen minska med 12 procent årligen.
Konsumtionens stora klimatpåverkan
Mätningar tyder på att de konsumtionsbaserade, indirekta utsläppen i regionen kan vara upp till fem gånger större än de direkta utsläppen. Detta inkluderar utsläpp från varor och tjänster som konsumeras i länet, oavsett var de produceras.
Så kan vi accelerera klimatarbetet
För att nå klimatmålen behövs både mer kraftfulla åtgärder och ökad samverkan, bl a under dessa områden:
- Minska transportsektorns utsläpp genom att främja gång, cykel och kollektivtrafik
- Utöka kapaciteten i elnätet
- Planera hållbart för att minska behovet av transporter
- Utveckla cirkulära processer i byggsektorn
- Skapa hållbara konsumtionsmönster och minska plast i restavfall
- Främja grön omställning i näringslivet och innovation för minskade utsläpp
- Sträva mot en cirkulär ekonomi där produkter används längre
- Öka naturbaserade lösningar i kommunal planering
- Senast granskad: 7 maj 2025