Filmhandledningar och material

Letar du efter kunskapsunderlag för att arbeta med film, till exempel inom pedagogisk verksamhet? Här finns material, filmhandledningar och resurser att använda fritt i arbetet med barn och unga.

Tala film – Tala liv UNG

Handledningsmaterialet Tala film – Tala liv UNG guidar dig i att prata om existentiella frågor, känslor och tankar som en filmupplevelse väcker. Du får också förslag på hur du kan skapa trygga samtal på lika villkor.

Till handledningsmaterialet Tala film – Tala liv UNG

Filmhandledningar från Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet producerar regelbundet filmhandledningar. Handledningarna ger tips och förslag på samtal kring teman, bildspråk, berättelser och karaktärer utifrån specifika filmer. De lyfter även teman intressanta för skolan som exempelvis nationella minoriteter, rättvisa, jämställdhet och demokrati. 

Till materialet på Filminstitutets webbplats

Handledningar från Filmriket

Filmriket erbjuder en gratis filmskola för dig som vill få inspiration och lära dig att utrycka dig med film. Filmrikets filmskola och utbildningsmaterial bygger på övningar för både elever och pedagoger och är framtagna utifrån läroplanen. Filmriket erbjuder också kortare filmhandledningar, med tematiska ingångar och diskussionsfrågor, till de filmer som går att strömma genom deras playtjänst.  

Till materialet på Filmrikets webbplats

Material och lektionsupplägg från MIK Sverige

MIK Sveriges kunskapsbank är ett samverkansprojekt inom Nätverket MIK Sverige, som koordineras av Mediemyndigheten. I kunskapsbanken hittar du digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK). Materialet vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Där finns färdiga lektionspaket med inriktning på ämnen som exempelvis sociala medier, källkritik, upphovsrätt och reklamfilm.

Till webbplatsen MIK Sveriges kunskapsbank

  • Senast granskad: 27 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av

  • Låna utrustning för att visa film

    Ska du visa film tillfälligt inomhus eller utomhus och behöver låna teknik som filmduk, högtalare eller projektor? Region Stockholm erbjuder utlåning av teknik.