Arrangera skolbio

Funderar din kommun på att starta upp skolbioverksamhet? Skolbio innebär att barn och unga ser film på biograf, eller motsvarande visningsplats, under skoltid. Region Stocholm kan ge råd och stöd för att utveckla eller starta upp skolbio.

Skolbio är viktigt. Det är en möjlighet för barn och unga att få ta del av ett bredare filmutbud och få uppleva film på sin lokala biograf. Vi arbetar med målsättningen att alla elever i Stockholms län ska få ta del av skolbio under sin skoltid.  

Vad är skolbio?

Skolbio innebär att barn och unga, elever i förskola, grundskola eller gymnasieskola tittar på film på biograf, eller motsvarande visningsplats, under skoltid. Skolbio arrangeras ofta av kommuner men det finns även andra fristående skolbioarrangörer som biografer och filmfestivaler. 

Skolbiosubvention

För dig som arrangerar skolbio finns en regional skolbiosubvention som du kan söka fyra gånger per år.

Skolbiosubvention och ansökningstider

Stöd för skolbio hos andra

Som arrangör av skolbio kan du söka ett statligt stöd hos Svenska Filminstitutet. Stödet heter Stöd för filmkulturell verksamhet för barn och ungdom.

Läs mer om stödet på Svenska Filminstitutets webbplats

Skolbiofrossa

I början på varje termin bjuder filmkonsulenterna i Region Stockholm in till en inspirationsdag kring skolbio som till exempel innehåller presentationer och förhandsvisningar av aktuella skolbiofilmer.

Om inspirationsdagen Skolbiofrossa

Hitta skolbiofilmer

I Region Stockholms kulturkatalog hittar du skolbiofilmer för olika årskurser. Där finns information om filmen, trailer, filmhandledningar och bokningsuppgifter till respektive distributör. Filmtitlarna uppdateras en gång per termin och urvalet görs av en referensgrupp.

Hitta skolbiofilm i Kulturkatalogen

Handledning för skolbio

Filmregionerna har tagit fram en handledning, riktad till lärare, med konkreta tips och förslag om att gå på skolbio med sina elever.  Handledningen går att ladda ned i digitalt format eller beställas i tryckt format via Region Stockholms filmkonsulenter. 

Handledningen för skolbio tar bland annat upp frågor som:

  • Vad innebär skolbio och varför är det viktigt?
  • Hur kan man som lärare förbereda eleverna inför ett skolbiobesök?
  • Och hur kan ett efterarbete på skolan se ut? 

Ladda ner Filmregionernas Skolbiohandledning (4,6 MB, PDF)

Material om skolbio från Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet har tagit fram rapporter, material och filmer som kan inspirera till att starta upp skolbio.

Läs mer om skolbio på Svenska Filminstitutets webbplats  

Rapporter Skolbio i Stockholms län

Vi kartlägger kontinuerligt hur skolbioverksamhet ser ut i länet. Vart det finns och vart det saknas en etablerad skolbioverksamhet, hur den ser ut och vilka utmaningar som finns på området. Vi sammanställer det i en skolbiorapport. Rapporterna från 2017 och 2023 finns att ladda ned i pdf-format.

  • Senast granskad: 19 september 2023