Instruktion för projektor NEC PA803U

Här visar vi steg för steg hur du gör för att använda utrustningen.

Viktigt att veta

  • Du som har lånat utrustningen har ansvar för att den används på korrekt sätt.
  • Det är viktigt att den som använder utrustningen noggrant läser igenom instruktionerna.
  • Ett tips är skriva ut instruktionerna och ta med. Det gör du genom att trycka på "Ctrl + P" (Windows) eller "Command + P" (Mac) och välj din skrivare. Klicka sedan på "Skriv ut".

Så här använder du utrustningen

Version 2022-06-16

Steg 1 – Packa upp

Projektorn och spelaren i varsin svart teknikväska på ett bord

Packa upp projektorn ur väskan och placera den på en plan yta. Du kan justera projektorns fötter för att den ska stå rakt.

Steg 2 – Anslut projektorn

Baksidan på projektorn där strömsladden sitter.

Anslut projektorns strömsladd. Använd kontaktdonets låsklyka för att den inte ska ramla ut av misstag.

Steg 3 – Linsskyddet

En hand som tar av linskyddet på projektorn.

Ta av linsskyddet och lägg det på ett säkert ställe, det är lätt att tappa bort.

Steg 4 – Anslut till signalkällan

Baksidan av projektorn där HDMI-ingångarna sitter.

Anslut den medföljande HDMI-kabeln till uttaget HDMI 1 IN på projektorn samt till signalkällan. Eller, anslut annan signalkälla med eget kablage. Det är via HDMI-kabeln bildsignalen skickas till projektorn.

Steg 5 – Sätt på projektorn

Kontrollpanelen på projektorn.

Slå på projektorn på stand by-knappen på projektorns högersida (knappen högst upp till vänster).

Steg 6 – Justera zoom och fokus

Linsen på projektorn.

Justera projektorns zoom och fokus så att du ser en skarp bild och som passar projektionsytan. Detta kan du göra på flera sätt:

  1. Vrid på de två vreden runt linsen. Yttre vred är skärpa och inre vred är zoom.
  2. Använd focus och zoom-knapparna på projektorns knapp-panel.
  3. Använd motsvarande knappar på projektorn.

En projicerad grå bild med menyalternativet

Du kan också justera bildens position elektroniskt via shift-funktionen. Klicka på shift-knappen på projektorns knapp-panel eller fjärrkontrollen och justera bildens position med pilknapparna till önskat läge.

Steg 7 – Slå på bilden

En projicering av en bild på en filmduk

Slå på önskad källa för bilden. Det kan vara den medföljande blu-rayspelaren (som även spelar upp DVD-skivor) alternativt en egen bildkälla som en laptop, mediaspelare eller något annat.

Tryck på Input på projektorns knapp-panel eller fjärrkontroll och kontrollera att samma bildingång är vald som du har anslutit signalkällan till, exempelvis HDMI. Du bör nu se bild från signalkällan.

Steg 8 – Justera bildförhållandena

En projicerad bild som visar menyalternativ

Tryck på Menu för att få tillgång till projektorns inställningar. Menyn visas på duken. Här kan du bland annat justera bildförhållanden mellan 4:3 och 16:9.

För detaljerad beskrivning av meny-alternativen hänvisas till projektorns manual som ska medfölja projektorn men den finns också tillgänglig på internet. Justera inte inställningar som du inte har kännedom om.

Steg 9 – Så stänger du av

Powerlampan på projektorn lyser i grönt

För att stänga av projektorn, tryck på stand by-knappen och välj Ja. Projektorn behöver kylas ner en stund. Låt strömsladden vara inkopplad tills powerlampan på projektorn slutat blinka. Sätt på linsskyddet igen.

Steg 10 – Hantera blu-rayspelaren

För hantering av blu-rayspelaren hänvisas till medföljande manual. Du kan också ladda ner den på den här sidan.

Steg 11 – Ljud

Ljudanläggning kopplas direkt till aktuell signalkälla. Se till att i signalkällans inställningar välja korrekt ljudutgång. En analog RCA-kabel medföljer blu-rayspelaren och med den kan du ansluta spelarens ljud analogt i stereo till ljudanläggningen. För digitalt 5.1-ljud rekommenderas att ansluta ljudanläggningen till någon av toslink-utgångarna (märkta Digital out).

Steg 11 – Volymkontroll

För volymkontroll vid uppspelning; Använder du aktiva högtalare har dessa normalt en volymratt på högtalaren. Ställ in en bra volym innan publiken kommer. Blu-rayspelarens volym kan styras med volym-knapparna på fjärrkontrollen om du saknar volymkontroll på högtalaren. Om du styr volymen direkt på högtalarna, ställ in signalkällan på en hög volym och finjustera med volymkontrollen på högtalarna.

Ljud utomhus

Vid utomhusvisning rekommenderas i första hand stereoljud (höger/vänster) samt eventuellt en kompletterande subbashögtalare. Det är svårt att återge surroundljud i en öppen miljö.

Ljud inomhus

Vid visning inomhus där förutsättningar finns för surroundljud som 5.1 eller 7.1 så säkerställ att mediet du spelar upp samt signalkällan stödjer flerkanaligt ljud. Blu-ray-spelaren gör det via ”Digital out”-kontakterna.

Ladda ner utrustningens manualer

Manual för projektor Projektor NEC PA803U Sharp NEC:s webbplats

Manual för Blu-rayspelare BD-S681 på Yamahas webbplats

  • Senast granskad: 21 december 2023