Instruktion för projektor EPSON EB-L1505UH

Här visar vi steg för steg hur du gör för att använda utrustningen.

Viktigt att veta

  • Du som har lånat utrustningen har ansvar för att den används på korrekt sätt.
  • Det är viktigt att den som använder utrustningen noggrant läser igenom instruktionerna.
  • Ett tips är skriva ut instruktionerna och ta med. Det gör du genom att trycka på "Ctrl + P" (Windows) eller "Command + P" (Mac) och välj din skrivare. Klicka sedan på "Skriv ut".

Så här använder du utrustningen

Version 2022-06-16

Steg 1 – Packa upp

Projektorn och spelaren i varsin svart teknikväska på ett bord

Packa upp projektorn ur väskan och placera den på en plan yta. Du kan justera projektorns fötter för att den ska stå rakt.

Steg 2 – Anslut projektorn

Projektorn på ett bord med texten i

Projektorns anslutningar sitter bakom en lucka.

Luckan på projektorn

Skruva loss luckan med hjälp av två tumskruvar i underkant. Vi rekommenderar att du sätter tillbaka luckan när du är klar med anslutningarna. Luckan minimerar att du riskerar att komma åt kontakterna av misstag under arrangemanget.

Baksidan av projektorn som visar kabelingångar och var strömsladden sitter fast monterad.

Projektorns strömsladd sitter fast monterad. Kontrollera att den inte har lossnat.

Steg 3 – Funktioner och knappar

Kontrollpanelen på projektorn

Orientera dig kring projektorns anslutningar och knappsats. Motsvarande knappar finns också på fjärrkontrollen

Steg 4 – Linsskyddet

En hand som tar av linskyddet på projektorn.

Ta av linsskyddet och lägg det på ett säkert ställe, det är lätt att tappa bort.

Steg 5 – Placering och inställningar

Placera projektorn mitt framför projektionsytan och tryck på On. Projektorn startar och du ska nu justera projektorn mot projektionsytan. Detta gör du med funktionerna FocusZoom och Lens shift på fjärrkontrollen.

En projicerad blå bild med menyalternativet "Focus" valt

Börja med att trycka på ”Focus” och använd pil höger och vänster tills du hittar en bra skärpa.

En projicerad blå bild med menyalternativet "Zoom" valt

Använd Zoom för att justera bildens storlek så att den passar projektionsytan.

Använd funktionen Lens shift för att flytta bilden i höjd- och sidled. Du kan behöva alternera mellan funktionerna Zoom och Lens shift. Avsluta med att finjustera skärpan med Focus.

Kan du med hjälp av dessa funktioner inte få en skarp eller lagom stor bild behöver du justera projektorns position i relation till duken. Flytta projektorn i djup-, sid- eller höjdled tills du är nöjd.

Steg 6 – Anslut till signalkällan

Baksidan på projektorn som visar ingångar för att ansluta olika typer av signaler

Anslut den medföljande HDMI-kabeln till uttaget HDMI på projektorn samt till signalkällan. Eller, anslut annan signalkälla med eget kablage. Det är via HDMI-kabeln bildsignalen skickas till projektorn.

Steg 7 – Slå på bilden

En projicering av en bild på en filmduk

Slå på önskad källa för bilden. Det kan vara den medföljande blu-rayspelaren (som även spelar upp DVD-skivor) alternativt en egen bildkälla som en laptop, mediaspelare eller något annat.

Tryck på Source search på projektorns knapp-panel eller fjärrkontrollen för att välja bildkälla. Du bör nu se bild från signalkällan.

Steg 8 – Justera bildförhållandena

En projicerad bild som visar menyalternativ

Tryck på ”Menu” för att få tillgång till projektorns inställningar. Där kan du bland annat justera bildförhållanden mellan 4:3 och 16:9.

För detaljerad beskrivning av meny-alternativen hänvisas till projektorns manual som ska medfölja projektorn. Den finns också att ladda ner på den här sidan. Justera inte inställningar som du inte har kännedom om.

Steg 9 – Så stänger du av

Powerlampan på projektorn lyser i grönt

För att stänga av projektorn, tryck på stand by-knappen. Projektorn behöver kylas ner en stund. Låt strömsladden vara inkopplad tills powerlampan på projektorn slutat blinka. Sätt på linsskyddet igen.

Steg 10 – Hantera blu-rayspelaren

För hantering av blu-rayspelaren hänvisas till medföljande manual. Du kan också ladda ner den på den här sidan.

Steg 11 – Ljud

Ljudanläggning kopplas direkt till aktuell signalkälla. Se till att i signalkällans inställningar välja korrekt ljudutgång. En analog RCA-kabel medföljer blu-rayspelaren och med den kan du ansluta spelarens ljud analogt i stereo till ljudanläggningen. För digitalt 5.1-ljud rekommenderas att ansluta ljudanläggningen till någon av toslink-utgångarna (märkta Digital out).

Steg 11 – Volymkontroll

För volymkontroll vid uppspelning; Använder du aktiva högtalare har dessa normalt en volymratt på högtalaren. Ställ in en bra volym innan publiken kommer. Blu-rayspelarens volym kan styras med volym-knapparna på fjärrkontrollen om du saknar volymkontroll på högtalaren. Om du styr volymen direkt på högtalarna, ställ in signalkällan på en hög volym och finjustera med volymkontrollen på högtalarna.

Ljud utomhus

Vid utomhusvisning rekommenderas i första hand stereoljud (höger/vänster) samt eventuellt en kompletterande subbashögtalare. Det är svårt att återge surroundljud i en öppen miljö.

Ljud inomhus

Vid visning inomhus där förutsättningar finns för surroundljud som 5.1 eller 7.1 så säkerställ att mediet du spelar upp samt signalkällan stödjer flerkanaligt ljud. Blu-ray-spelaren gör det via ”Digital out”-kontakterna.

Ladda ner utrustningens manualer

Manual för projektor EPSON EB-L1505UH på EPSON:s webbplats

Manual för Blu-rayspelare BD-S681 på Yamahas webbplats

  • Senast granskad: 6 december 2023