Jämställdhet

Jämställdhet innebär att kvinnor, män, pojkar och flickor ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv utifrån grundprincipen om alla människors lika värde samt respekt, skydd och uppfyllande av de mänskliga rättigheterna.

Jämställdhet är en del i det samlande begreppet jämlikhet men är avgränsat till förhållandet mellan könen. Det handlar om att kvinnors och mäns samt flickors och pojkars behov ska beaktas i lika hög grad och de ska ha lika stor möjlighet till påverkan och att omotiverade skillnader som görs mellan könen ska utjämnas.

Alla människor är olika och har flera olika egenskaper. Även inom grupper kan skillnaderna vara stora. För att jämställdhet och jämlikhet ska garanteras måste arbetet därför också ske intersektionellt. Intersektionalitet innebär att en person kan tillhöra flera olika grupper samtidigt och att personens förutsättningar, utifrån det, kan påverkas på flera skilda sätt, exempelvis genom socioekonomisk status, bostadsort eller någon av diskrimineringslagens diskrimineringsgrunder.

Med ett intersektionellt arbete beaktas olika diskrimineringsgrunders påverkan och hur de kan hänga ihop med eller vara helt skilda från varandra, sammantaget. Kön beaktas alltid men även andra diskrimineringsgrunder så att flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden kan bekämpas.

I Region Stockholm finns ett kontinuerligt jämställdhetsarbete på alla nivåer i organisationen. Könsuppdelad statistik använd när analyser genomförs för att upptäcka och därmed kunna åtgärda omotiverade skillnader mellan könen och ett löpande arbete för att uppmärksamma och avskaffa stereotypa uppfattningar om kön pågår.

Vårt jämställdhetsarbete tar sin utgångspunkt i de nationella jämställdhetspolitiska delmålen:

  • En jämn fördelning av makt och inflytande – Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare och forma villkoren för beslutsfattandet.
  • Ekonomiska jämställdhet – Kvinnor och män ska ha samma möjlighet i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
  • Jämställd utbildning – Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
  • Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet – Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
  • Jämställd hälsa – Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
  • Mäns våld mot kvinnor ska upphöra – Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Jämställdhet och jämlikhet beaktas i all verksamhetsutveckling och jämställdhets- och jämlikhetsperspektivet ska finnas med i besluts-, planerings-, genomförande- och uppföljningsprocesser.

Alla användare av Region Stockholms produkter och tjänster ska bemötas likvärdigt och ges tillgång till Region Stockholms produkter, tjänster och resurser utifrån individuella behov och förutsättningar. Kvinnor och män samt flickor och pojkar ska ha lika stor möjlighet att påverka verksamheterna, oavsett kön.

  • Senast granskad: 24 oktober 2023